peterrojder.blogg.se

my world

Mer eldragning

Publicerad 2018-12-31 18:19:00 i Dagarna som gick,

29:e
Martin hjälpte mig att dra om några kablar mellan dosan i taket och utelampan. Det fanns ingen vanlig nätspänning utdragen till ingången så jag bytte ut tre kablar mot fyra.
Det gick ganska bra förutom att det var trångt i röret vad det verkade. Martin fick visa att han har lite ork i armarna. En liten miss också att de första kablarna vi drog i var de jag klippt bort ute när jag ändrade mig. De visade sig vara två dm för korta så vi fick använda derm för att dra i fyra andra direkt från rullarna (så att vi var säkra på att de räckte).
Jag missade att ta bilder när vi rev isär men tog några när Martin satte tillbaks taklampan.
 
   
Läget när vi gav oss för dagen var då att det var klart inomhus men kablarna stack ut på utsidan och lampan hängde i de gamla sladdarna.
 
30:e
 
Jag satte dit väggutttagen och strömbrytaren och började dra kablar.
 
 
31:a
Jag mätte upp några kablar och kopplade in lampan igen. Kablarna är inte färdigdragna och jag måste skaffa några liste för att få rätt mått på längden.
 
1:a
Jag kontrollmätte att allt var rätt kopplat och drog i kablar i rören till de eventuella utelamporna.
 

Julveckan

Publicerad 2018-12-28 00:27:00 i Dagarna som gick,

Ända sedan fredagen före jul har jag känt mig småförkyld. Lite ruggig. Av och till har jag riktigt ont i halsen. Mest på kvällarna.
Men det här ska inte handla om det utan mer om vad som hänt.
Lördag 22:a
Mest en plockdag. Jag bar undan cyklarna som stod framför garaget och flyttade på en del däck. Sen blev det fortsatt städning inomhus. Jag dammsög och städade undan en del kartonger innan jag fortsatte med toaletterna och en del tvätt. M o W kom på kvällen. Mila också förståss.
Söndag 23:e
Upp tidigt. Spikade dit lite brädor innan vi åkte till K och U för att fira Patrick. Kvar där nån timme och sen hem för att förbereda mat mm till julafton. W gjorde i ordning köttfärsen och kalkonen och jag bakade två kakor.
Tomas och Johanna kom med tåget vid 19.30 och blev hämtade av M.
Julafton.
Vaken flera gånger. Jag har nog fuskat lite för mycket med axelövningarna så både axeln och halsen stör mig när jag ska sova. Upp 8.30 och plockade undan lite och sen blev det matlagning när de andra vaknat till. So o P kom strax före 12 och K 12.30 och vi började äta en stund efter 13. Jag fick höra att jag skulle göra rätt den här gången och ta kallt först så det gjorde jag. 
Jag åt inte mest och blev inte tröttast.
Kalle mm som vanligt och sen blev det lite Nintendo och kortspel. Risgrynsgröt på kvällen och en kort promenad med Martin för att få Mila att somna.
Juldagen.
Sov riktigt dåligt för halsen gjorde ont. Upp vid 9 och hann äta innan de andra kom igång. Emelie och Simon kom och hälsade på så det blev mest prat och spel hela dagen.
Jag satte upp två kopplingsdosor för att känna mig lite nyttig. På kvällen flyttade Martin och jag undan kärran och en av bilarna för att det skulle bli lite mer plats framför garaget på annandagen.
Annandagen fick en egen sida.
27:e
Jag väcktes kl 7 av att Börje (rörmokaren) ringde. Jag hade skickat ett sms på annandagen för att fråga om han visste om någon jour och han undrade hur det gått. Jag sa bara att det verkade som om vi fått bort stoppet och försökte somna om. Det gick inte men jag gick inte upp förrän 9 i alla fall.
T o J skulle till K så jag körde dit dem efter 11. Vi var in på Coop på vägen för att de skulle ha glass med sig och jag handlade lite bröd och annt. Vi hann precis därifrån när M ringde och bad mig köpa med några saker.
Åter till Coop efter att ha lämnat av dem och sen hem.
M o W åkte till stan så jag var ensam större delen av dagen. 
Trött som vanligt men till slut tog jag mig samman (aldrig skrivit förut väl?) och gick ut i garaget. Efter lite krångel fick jag dit plastbitarna runt ratten som jag tog bort för några dagar sedan när jag letade elfel. Lite senare fick jag för mig att sätta dit kontakterna över fönstren så nu är det "enda" som återstår att dra och koppla in kablarna.
Jag kom sen på att jag borde dra i några trådar till innan jag kopplar klart. Jag borde förbereda för de eventuella utelamporna innan jag skruvar ihop allt. Annars måse jag ta bort kopplingsdosorna för att komma åt och då är det betydligt enklare att dra i några trådar nu.

Födelsedag

Publicerad 2018-12-27 19:23:32 i Dagen som gick,

Den här dagen blev som vanligt lite annorlunda än beräknat.
Jag blev väckt 07.30 med "skönsång" av alla sex. Sju kanske men Mila sjöng inte. Jag slapp i alla fall att äta i sängen. Sen blev det frukost och efter det hamnade vi i en spelomgång Casino. Mitt i tredje omgången kom Kristina och Ulf och gratulerade. 
Maria kom och började förbereda eftermiddagens tacos. Det verkar ha blivit en tradition att vi äter tacos på annandagen och att det enda jag behöver göra är ordna kaffe, te och dricka. Hon fick i alla fall lite hjälp med hackande och annat av Tomas m fl.
Vid 13-tiden började mina syskon med en del tillhörande barn och barnbarn att drälla in. Vi blev väl 29 st om jag räknade rätt. 
Dags för mat. Jag hann börja äta.
Då blev det plötsligt stopp i avloppet. 
I alla fall verkade det så och jag gick ner i källaren. 
"Vatten" på golvet. Det läckte runt ett rör i källaren och verkade även vara på väg att komma upp ur golvbrunnarna. 
Kul? Jag blev i alla fall inte förvånad.
Jag satte mig och sökte efter "jourhavande rörmokare".
Det verkade inte finnas så jag försökte ringa runt till diverse rörmokare. Ingen svarade så det fick bli en stunds avloppsarbete.
Först kollade jag utomhus och röret ner till trekammarbrunnen verkade vara öppet. Så det var under huset nånstans. Efter en del krångel med en rensvajer tog vi (=jag och Martin) isär tre av rören i källaren och försökte rensa lite. Vi provade varje ställe med en vattenkanna och det verkade rinna undan. Något fick vi tydligen bort. Det blev en test med spolning av toaletter och kranar samtidigt och inget hände.
Återstod att städa lite.
En del hade runnit undan genom golvbrunnen och jag torkade upp det som var kvar på källargolvet. Vi återvände till "firandet" samtidigt aom de kläder vi haft på oss fick en omgång i tvättmaskinen. 
Vi kom lagom till efterrätten.
Det blev inte så många bilder tagna eftersom jag var upptagen en stor del av tiden. Några av de som Sofia tog med min mobil blev sådär.
 
 
Sen skulle hon ju ha en på mig också.
Med lillasyster.
Och givetvis en selfie.
Och en smygare i bakgrunden. (Som hon visste om givetvis.)
Resten av dagen blev ganska lugn. 
Nu har de flesta åkt hem och tystnaden har lagt sig över Hannäs. 

Julhandlande

Publicerad 2018-12-22 00:00:12 i Dagen som gick,

Fredag.
Så dagen fortsatte med en tur till "staden" för att handla in julmat och annat som behövs de närmaste dagarna. 
På vägen lämnade jag igen "Wille Vingmutter" på biblioteket och Sofia passade på att lämna av lite bilder och annat.
Det gäller att vara effektiv?
Sen for vi till Välsviken. Det blev inte så mycket köpt där av det jag tänkt men vi fick i alla fall med oss lite olika sorters mat till fåglarna.
Bergvik.
Vi gick efter listan och köpte det mesta. Kundvagnen blev full. 
Efter det ett kort besök på Ikea för lite mat och köp av hårt bröd!
Åter till Kil och påfyllning av julmust och annat drickbart innan vi åkte hem och bar in allt. 
När vi plockat upp det mesta och börjat få undan det tyckte Sofia att jag skulle posera lite så hon kunde ta lite roliga bilder. Hon skickade dem till sina syskon och gjorde också en liten filmsnutt
    
Det gick ut på att jag skulle visa upp alla kvitton. Jag hittade inte alla men det blev hyfsat långt ändå.
Jag skulle också visa att kylskåpet blev ganska fullt.
Det blev det och det går inte in mycket mer.
Resten ligger lite här och där.
 
 
Kalkonen och julmust mm har hamnat ute i grovingången där det är ganska kallt.
   
Det mesta av frukt, bröd och en del grönsaker ligger på bänkar och bord i köket. 
    
Där får det nog ligga tills i morgon då jag får plocka undan det mesta av allt som ska bort. Sen kan jag fundera på var det får plats.
Sovdags igen!
 

Ingången igen. Panel klar?

Publicerad 2018-12-21 23:30:14 i Dagen som gick,

Igår lyckades jag ganska bra med att pricka in de mått jag behövde så hål och annat stämde. Det som saknades nu var fyra långa brädor mot stolparna och väggen.
Jag sov som vanligt dåligt och var ganska "bombad" på förmiddagen men sen tog jag en stund mitt på dagen och sågade till de som skulle upp.
Lite mätande och sen klöv jag två brädor så att jag fick ut alla fyra bitarna jag behövde.
Om jag får säga det själv mätte jag ganska bra.
 
   
Det blev nästan lite för bra passform så jag hoppas att brädorna inte är så torra att de sväller för mycket.
Nu ska jag bara förbereda eldragningen så är det klart. Utsalning och lister runt fönstren får vänta tills det blir varmare.
Jag tänkte fortsätta med att städa men Sofia ringde och förvarnade om att hon var på väg så att vi skulle åka och handla mat mm.
Så jag tog en bild av hallen i nuvarande skick.
Fuskgranen ska ut och stå där den brukar och resten ska plockas undan. Lådorna till källaren och skruv, verktyg mm hamnar väl tillfälligt i garaget innan jag behöver dem igen.

Och ännu mer

Publicerad 2018-12-19 23:45:38 i Dagen som gick,

En dag med delvis väntan och under tiden en del gjort.
Jag väntade på två paket med bromsdelar mm till mina bilar och kunde inte åka någonstans innan det kommit. Enligt uppgift skulle det komma någon gång mellan 10 och 13 ungefär. Sofia skulle komma senare och hjälpa till med lite dukar och annat inför helgen.
Så det var lika bra att stanna hemma och fortsätta med väggarna på ingången. 
Lite av nöden tvunget la jag upp brädorna som skulle kapas på golvet. Lite trångt men det var lite för mycket snö där jag brukar hålla till när jag sågar.
Jag tog ström från vardagsrummet. Dörren stod ändå på halvglänt för jag hade Spotify gående.
Det gick ganska snabbt att kapa upp alla 28 + 14 brädor jag behövde.     
Lite fika och sen borrade jag hål för spikarna och satte upp de flesta. Under tiden som jag höll på med det kom bilen med paketen som jag väntade på så jag blev avbruten en liten stund. Jag hann i alla fall få upp det mesta innan Sofia kom.
   
Det som är kvar att göra är hål för kopplingsdosorna i två brädor så jag kan sätta upp alla över fönstren. Sen ska jag klyva fram fyra smala bitar för att fylla ut mot väggen och stolparna. När det är gjort kan jag spika klart allt och dra fram lite kablar.
Resten av eftermiddagen och halva kvällen gick åt till en del städning och plock med dukar och annat.

Mer snickrat trots allt

Publicerad 2018-12-18 20:25:00 i Dagen som gick,

För några dagar sedan hade jag dragit i kablarna i rören och tyckte jag varit duktig. Allt förberett för att någon skulle kunna koppla ihop kontakter och annat när jag snickrat klart.
 
Sen började jag fundera och insåg att det nog var att betrakta som utomhusmiljö och då är det inte så lyckat att använda inomhuskontakter.
Feltänkt och ogjort arbete.
Så igår rev jag bort det mesta av det jag satt dit.
Det jag började med idag var att kontrollera att alla spik var borta och att alla masonitskivor satt ordentligt. Jag hade hämtat ner isolering från garagevinden. (lager för allt möjligt)
 
      
Första åtgärden när allt var fastskruvat var att trycka dit lite isolering överallt.
Det gör ingen skillnad alls så länge jag inte har någon dörr men vem vet hur det blir i framtiden. Så det är lika bra att isolera en aning. 
     
När isoleringen väl var på plats täckte jag allt med papp så att det inte ska blåsa rakt igenom.  
   
Efter att jag tog de här bilderna blev det lite mörkt men jag har satt upp de fyra långa brädorna närmast husväggen. I morgon ska jag kapa resten av brädorna och få dit dem så att jag kan dra elen.
 

Slö söndag

Publicerad 2018-12-16 22:11:43 i Dagen som gick,

Inte mycket gjort idag. 
Jag kunde inte somna utan gav till slut upp och försökte trötta ut mig genom att läsa. Ändå somnade jag inte förrän 3.30 och vaknade igen vid 6.30 en stund. Oroligt mest hela tiden även de timmarna.
Lindrigt uttryckt kan jag väl säga att jag inte sover så bra.
Så det har varit slött.
Jag beställde en del saker till bilarna så att jag ska kunna fixa bromsarna på både Tomas bil och Sofias. Det blir allt nytt bak på båda så att säga.
Sen var det en kort tv-stund innan jag bestämde mig för att åka til Fagerås för en stunds dans. 
Jag var nog inte riktigt på humör så jag åkte hem vid 20-tiden.
Tre burkar honung ät i alla fall inköpta till Martin.

Veckan före veckan före jul

Publicerad 2018-12-15 23:17:00 i Dagarna som gick,

Lite tråkig vecka.
Jag känner av att danserna är slut så det känns lite tomt.
Måndag. 
Allergiläkare och lite gjort i stan. 
Bilen lät konstigt när jag åkte in mot stan. Ett klapprande ljud som varierade med om jag gasade eller inte. Jag var lite sen så jag stannade inte för att kolla vad det var men på vägen hem stannade jag nästan direkt och kollade. Jag misstänkte att hjulet inte satt ordentligt så jag tog fram fälgkorset och kände efter. Mycket riktigt var tre av fem hjulbultar halvlösa.
Jag borde ha efterdragit redan efter första provturen!
Annars inget speciellt den dagen.
Tisdag och onsdag.
Större delen av dagarna gick åt att rätta tentorna från Gjövik. Jag märker att jag inte tycker det är direkt roligt utan det känns mer som att det bara handlar om att göra det för att få lite pengar.
Det blev i alla fall klart. 
På torsdagen var jag upp till banken i Sunne och band huslånen på tre år. Samtidigt ordnade jag en del med företagets konton, kort och annat. 
Ett kort besök på biblioteket och sen till Ulla och Staffan för att lämna igen en "Bugg o Sånt-bricka" som blivit kvar på tröjan efter söndagsdansen. Jag blev kvar en stund och fick lite oväntat både fika och mat.
Fredag.
Mest trött. Jag har sovit dåligt flera nätter i rad och det märks. Jag vet inte riktigt vad det beror på för axeln är betydligt bättre även om den fortfarande stör mig. På kvällen kom Sofia och vi bytte gardiner i fler rum än vanligt. Nyinköpta till stor del.
Vardagsrummet. 
 
Eftersom vi bytte under blommorna också så blev det lite städat i fönstren. Till och med snabbt avtorkat. Dukar och annat är som synes inte bytt än.
I köket blev det de gamla vanliga gardinerna med sina defekter.
Samma sak där med dukar och annat men jag har i alla fall laddat upp med honung. Jag ska köpa ännu mer så att Martin kan få det han vill med sig hem.
Hallen uppe fick också för första gången nya gardiner till jul.
Lördag.
Ännu tröttare för sömnproblemen fortsätter. Till slut blir jag väl så trött att jag kommer att sova lite längre förstår jag. Arild kom och vi blev överrens så rättningen av tentorna är klar. Återstår en del papper som ska fyllas i så att jag får betalt.
Slö sedan men jag gick till slut ut i garaget och bytte en lampa till skyltbelysningen på CJX. Jag tänkte byta båda men hade bara en så den som lyste fick vara kvar.
Nu sovdags?
Jag ska läsa lite mer i GW:s självbiografi så att jag kommer igenom den nån gång.
 

Nödvändig personlighetsklyvning?

Publicerad 2018-12-14 16:49:00 i Fria tankar,

Ibland tycker jag att det är lite märkligt hur mitt medvetande verkar kunna dela upp världen på olika sätt. Jag menar då min interna tankevärld.
I något slags sektorer. Nästan som att klyva upp personligheten i olika delar.
En del av mig kan vara glad samtidigt som en annan del kan sörja eller vara fylld av saknad. En tredje del kan kännas helt som vanligt eller ganska neutral och någon annan del kan vara  helt upptagen med allt jag borde göra eller borde ha gjort. Det kan ofta kännas som om de inte påverkar varandra utan lever separata liv. De existerar samtidigt och jag är medveten om alla i varierande grad.
Hur många olika sektorer det nu kan finnas i min person?
Och det gör att jag på sätt och vis kan uppleva mig som olika personer beroende på vilken sektor som dominerar just då. 
Vilken del som dominerar beror på många saker.
Vad jag gör för tillfället.
Vad som hänt nyss. 
Vilket som känns mest aktuellt av andra skäl.
Om jag lyckas förtränga något som stör mig. (Det betyder väl kanske att jag så att säga byter sektor?)
Om jag är ensam eller har sällskap.
Eller känner att jag egentligen måste laga bilen ......
Stress?
...
Sen beror det helt på omständigheterna hur man upplever det.
Oftast är jag på hyfsat humör. Det är ingen större ide att gå runt och sura och jag är nog ganska duktig på att "gilla läget". I alla fall utåt sett när jag vill. Det finns t ex ingen större anledning att kollegor på jobbet ska veta om jag har problem med någon relation, mår dåligt eller att någon är sjuk om jag inte har lust att tala om det. Det går alltid att plocka fram något från de sektorer som känns "som vanligt" eller glädjande så att dagen flyter på även om jag egentligen vill lägga mig ner och gråta.
Jag vet att några gånger i mitt liv har en stor del av tankarna varit helt upptagna av sorg och saknad men jag har ändå klarat av att sköta allt dagligt.
Kvällar och nätter var/är något annat men det märker ingen annan.
En del av livet består väl för den delen av sorg och det försvinner inte även om det blir mindre med tiden. Det tillhör kanske avdelningen "döden går vid min sida" som jag skrivt om några gånger?
En viss del av mitt medvetande är alltid upptagen med vad som händer de jag bryr mig om. Den delen är ju då givet att den i sig blir uppdelad på olika personer och att det varierar lite vad som känns bra eller störande på något sätt.
Jag har hittills kunnat hantera det utan allför mycket besvär.
Det kanske är när någon av de mer jobbiga delarna får för stort inflytande som man hamnar i depression eller går i väggen på något sätt?
När man inte klarar att växla mellan de olika sektorerna utan fastnar i en?
För mig har det alltid varit så att jag hanterar en del av mina besvärande tankar genom att sysselsätta mig. Det gör det mer eller mindre omöjligt att älta något hela tiden eftersom jag måste tänka på vad jag håller på med. Särskilt om det är något praktiskt som måste lösas. 
Funderar jag för mycket på någon person eller något som hänt eller ska hända brukar det fungera att göra något helt annat.
Det kan räcka bara med att städa eller sortera papper.
Att få bort tankarna från det som stör.
Det brukar dö ut lite med tiden.
Så nu ska jag sluta med det här och göra något praktiskt innan det spårar ur.

Lättrörd? Eller bara något annat?

Publicerad 2018-12-13 00:10:01 i Lite för personligt,

Jag får ofta höra att jag gråter.
Eller kanske snarare att tårarna rinner. Särskilt när något av mina barn gör något.
Och det är nog sant.
Jag vet inte riktigt vad det beror på men jag verkar vara ganska lättrörd sen några år tillbaks och det tillsammans med att mina ögon konstant rinner gör att det ganska lätt "rinner över".
Jag har ju tydligen en kronisk ögoninflammation som gör mina ögon lite svullna och det gör att tårkanalerna inte fungerar så bra när det gäller att leda bort tårvätskan.
Så ögonen rinner ofta.
Det hindrar inte att jag har lätt att "ta till tårarna" på olika sätt.
Jag kan bli tårögd när jag ser på tv. Det känns lite märkligt.
Jag har nog alltid haft ganska lätt för att ta åt mig när någon jag bryr mig om är ledsen eller mår dåligt men det här är värre än så.
När jag är stolt över mina barn också verkar det som.
Nästan lite pinsamt.
Att man kan bli mer gråtmild och lättrörd efter olika hjärnskador har jag hört men såvitt jag vet har jag inte råkat ut för något sånt.
Hjärtinfarkterna?
De ska väl inte ge såna följder?
Åldern?
Populärt att skylla allt på.
Sen kan jag ibland märka att om det börjar rinna vid fel tillfälle så kan jag reagera på just det.
Att det rinner alltså.
Nästan som ett återkopplat system för att använda tekniska termer.
Att det rinner gör att jag reagerar så att det rinner.
Egentligen reagerar jag nog på lite olika sätt beroende på omständigheterna.
Jag blir  pinsamt medveten om att det rinner och då kan det rinna mer. Särskilt om jag inte vill det för att jag är på fel ställe.
Jag accepterar att jag är ledsen eller rörd och låter det gå över.
Jag blir irriterad. Ofa leder det till att jag är där med händerna eller näsduken och då kan det börja svida istället.
Jag struntar i det och låter det rinna. Händer ofta om jag är ensam.
 
Men oberoende av tårar så märker jag att jag reagerar mer numera både på glädje och sorg. 
Ibland kan jag reagera såpass att jag märker det på hur jag andas
Men det kanske är min läggning att bry mig lite för mycket om andra?
Vad som nu är för mycket?
 

Ljuset i tunneln?

Publicerad 2018-12-11 23:43:00 i Dagliga tankar,

Jag har skrivit om det tidigare.
Jag är nog ljusberoende.
Varje år håller jag koll på hur det blir mörkare och mörkare och väntar på att det ska vända. Det är inte riktigt lika intensivt på våren när det ljusnar men det finns med då också.
Åtminstone fram till i mars nån gång.
Den sista månaden nu har varit mörk på flera sätt. Inte bara rent ljusmässigt men det hör kanske ihop ändå?
Det fanns ju undantag. Som Milas ankomst till världen.
Men nu vänder det strax.
Ljuset alltså.
När det gäller det dagliga livet återstår det att se vart det bär iväg.
Relationer?
Knappast. Det är nog inte min grej.
Hälsan?
Vi får se.
Jag är lite trött på axlar, ögon och annat som tydligen inte vill bli riktigt rätt trots ingrepp.
Axeln ordnar sig nog med tiden. Om jag bara kunde bli kvitt värken så ska jag nog lyckas sova bättre också och då blir det nog ordning på blodtryck och annat på köpet så att säga.
Ögat/ögonen får de ta nya tag med så att jag kan läsa som jag vill igen. "Våra beräkningar stämde inte" säger kirurgen som bytte linsen. Så ögonen blev för olika. Det gör att jag får ett märkligt dubbelseende av och till. Åtgärd? Specialglasögon eller ny operation. Nya glasögon igen är jag inte intresserad av så det får rätta till det de ställt till med. 
Men det blir väl nya glasögon ändå förstår jag men kanske mer normala.
Näsan ska ju vara snabbt och lätt fixat sa de läkarna så det kanske de kan få rätt i. Alla andra operationer ha ju varit mer eller mindre krångliga även om jag inte märkt så mycket av just det.
Så jag hoppas det återvändande dagsljuset drar med sig att "tunneln ljusnar".
De vanliga ljuspunkterna under veckorna är annars dansstunderna när det fungerar. Kurser eller motionsdans kan gå på ett ut men nu är det ganska lugnt på dansfronten i flera veckor innan allt börjar igen i januari.
Så det ljuset får jag vänta på.
Annars var det ljust och fint idag.
Så jag satt för säkerhets skull inne och rättade tentor.
 

Mer studio eller var hamnar den?

Publicerad 2018-12-11 15:28:58 i Studion,

Den efterlängtade datorn har kommit.
Sofia har en tid haft problem med att hennes dator inte riktigt orkar med det hon vill göra så det var dags för en bättre.
Det tog närmare två veckor från beställning tills den dök upp. Lite längre än beräknat men det beror nog på julhandel mm. Paketet var riktigt stort och gick precis att trycka in i baksätet på bilen. Jag drog sönder det lite när jag försökte få ut det igen.
Datorn var väldigt noga inpackad. Det verkade som om de låtit den glida ner i en omgivning av bubbelplast trots att de kallade lådan stötsäker. Men stötsäker det gäller förståss bara om det inuti lådan inte ligger emot eller skramlar runt.
Jag lytfte ur den genom att lyfta i plasten. Väl ute ser den ut som vilken annan datorlåda som helst.
För den som vet lite mer om datorer kan baksidan avslöja lite om vad det sitter i den men det kan vi lämna därhän tills vi vet hur allt fungerar.
I vilket fall som helsta ska det anslutas både det ena och det andra innan den kan användas Sen ska det installeras lite program så att Sofia kan testa om den klarar av filmredigering mm.
Så nu har hon tagit hem den tills vidare för att se till att den går att använda. Sen får vi se hur alla datorer ska placeras på bästa sätt.
Helt vid sidan av allt.
När jag såg locket på golvet slog en felaktig tanke mig.
Det borde gå att använda det som barnsäng?
Känns lite förbjudet och gäller givetvis inte Mila men storleken är ganska lagom.
Men det kanske passar bättre med en docka. 
Skämt åsido så är det nog bäst att spara lådan ett tag tills vi vet att allt fungerar.
 

Garagetid mm

Publicerad 2018-12-10 00:08:00 i Dagarna som gick,

Tomas bil har stått i garaget ganska länge nu. Lite trött på den men jag har av och till försökt få till en ny version av vänster bakhjul med en fungerande bromssköld och det gamla navet. Den gamla bromsskölden var mer eller mindre borta och när jag till slut fick lös den var den helt borta som syns på bilden. Den jag tog från den andra bilens nav målade jag lite innan jag satte dit den. 
Till slut tog jag mig samman och började sätta ihop vänstersidan för att kunna köra ut bilen. Det som fick mig att göra slag i saken var att jag var tvungen att få in CJX för att byta generator.  
7:e december
Jag satte dit bromsskölden och navet. 
8: december
Givetvis insåg jag först när jag skulle sätta dit handbromsbackarna att jag glömt att sätta dit låspinnarna som träs in bakifrån. De är som synes inte med på bilden och ska sitta i de små hålen som syns bakom flänsen.
Bara att ta isär igen och börja om men resten gick hyfsat även om det alltid är en tålamodstest att få dit handbromsbackarna. Vänstersidan är i alla fall klar nu och högersidan är tillfälligt hopsatt igen så att bilen kunde köras ut ur garaget.
Genratorn som jag tagit lös från en av skrotbilarna fick ett nytt bakre lager och ny laddningsregulator. Kolen går inte att få tog på löst så det fick bli hela regulatorn.
Totalt 190 kr investerat. 
De gamla kolen hade inte gått länge till. De har ca 1 cm utstick som nya.
RZT ut och CJX in efter en stunds avborstning.
Jag ville inte ha in för mycket snö.
9:e december
Jag slöade som vanligt på morgonen men kom igång efter en stund. Det var lite lättare att planera hur jag skulle göra nu när jag visste hur man inte skulle göra. Jag hade tagit bort lite onödigt mycket när jag plockade lös bytesgeneratorn men det var medvetet eftersom den bilen ska skrotas.
Först av med hjulet och bort med innerskärmen.
Det har jag gjort några gånger förut så det gick lätt.
Fri sikt.
Generatorn syns inte men sitter uppe till vänster bakom fjäderbenet. Ganska trångt och givetvis inte så att det är lätt att komma åt med enkla verktyg.
Den syns något bättre på den här bilden. Drivremmen måste lossas och för att göra det måste man avlasta den genom att trycka ihop spännaren men det gick ganska enkelt att göra men en stång.
Generatorn sitter "bara" med två skruv och har två kablar på baksidan. Tyvärr är det så trångt att styrservopumpen måste lossas och det är fyra skruvar varav två sitter lite "lustigt" till. Det gick ändå ganska lätt även om jag råkade lossa en onödig skruv först som satt för lätt till.
Allt lossat och generatorn utlyft. 
Kablarna hänger och styrservopumpen är framdragen för att det skulle gå att få ut generatorn.
Klart så långt utan några större blessyrer.
Jag har lite problem när det är trångt eftersom mitt högra pekfinger sedan 50 år tillbaka inte är riktigt bra att göra finmekanik med och jag därför ofta måste försöka komma åt med vänsterhanden.
Och det går inte alltid utan lite akrobatik.
Det var lite värre att få dit den nya generatorn. Den ville inte riktigt gå in i fästet så jag fick justera bredden med några filtag. Krångel och det tog en stund.
Med lite muttrande och envishet blev det i alla fall klart och allt var på plats igen.
Jag bytte inte remmen men det kan nog vara dags snart.
Strax före 19 hade jag hjulet på igen och efter en snabbtvätt (Inte så snabbt egentligen. Händerna var svåra att få rena.) tog jag en provtur till Fagerås för att se om det fanns honung. Det blev fyra burkar som säkerhetsmarginal inför julen och hem igen.
Jag skruvade isär den utbytta generatorn och konstaterade att jag hade haft rätt när det gällde kolen.
Det understa kolet har inte legat emot på ett tag och det har nog gnistrat en del att döma av hur kopparbanan ser ut.
Den kan kanske vara värd att se över och ha som reserv?
Om jag nu ska ha kvar CJX så värst länge förståss.
Jag har ju lite för många bilar stående.
Tvätt igen men riktigt ren blir jag inte förrän efter några dagar.
Det syns nog inte men jag är ganska klämd och repig after att ha tvingat in armen under generatorn.
Svullnaden försvinner snabbt och sen är det bara att se glad ut.
 
 

Störande tankar

Publicerad 2018-12-09 13:22:58 i Lite för personligt,

Det är nästan lite märkligt hur störande det kan vara att fundera på andra?
För mig i alla fall.
Det är inget jag tänker skriva om här men konstaterar bara att jag är dålig på att inte bry mig om. Jag har redan sagt för mycket om de tankarna till den det berör. Det var ett misslyckat försök att vara ärlig och det blir nog knappast aktuellt att prata om det någon mer gång.
Så det gäller väl att förtränga?
Kan man lära sig att bli bättre på det?

Städning

Publicerad 2018-12-09 11:53:16 i Dagarna som gick,

29 november
En slö dag.
När jag kom igång gick jag ner i källare och började röja ur några breda Ivar-hyllor för att ta dem till förrådet i studion. Först var det en hel del jul- och adventssaker som jag bara flyttade undan. De ska ju fram snart. Det mesta övriga var mörkrumsutrustning som legat i många år nu. Två förstorningsapparater, labbutrustning med en massa fotopapper och kemikalier och tyvärr också gamla oframkallade filmer som jag tydligen förträngt. Över 30 stycken om jag räknar med de jag hittade i garderoben på mitt rum. Det blir nog att ta hand om det framöver.
Det låg också lite lampor av olika slag i en av hyllorna.
När jag ändå var på gång bestämde jag mig för att flytta en av de smala hyllorna dit de breda stått. Det var två smala kvar på den väggen och jag fyllde ut mellan dem så att jag fick fyra hyllor i bredd. Jag sorterade in det mesta av de datorsaker som jag vill ha kvar och flyttade tillbaks fotosaker, leksaker mm.
I den breda hyllan på andra väggen återstår det en del sortering av "datorskräp" innan jag är klar. Samam sak för lådorna som står framför hyllan. Lite blandat innehåll.
De datorsaker som jag bestämde skulle bort hamnade på golvet i olika rum.
Det blev 2 kompletta datorer, 4 datorlådor, flera moderkort med processorer och minnen och ett antal grafikkort mm. Och 10 gamla skärmar. 
Jaja.
Jag fortsatte uppe en stund med att kolla upp resten av gamla analoga fotosaker som ligger i skåpen och på andra ställen. Det finns bland annat 5 Canonkameror och 5 objektiv, en 6x6-kamera som är oanvänd och någon oexponerad film.
Sen finns det lite nyare digitala saker som vi heller inte använder.
Det måste nog bli några annonser på 
blocket eller om det blir återbruket/tippen.
Nån dag senare hjälpte Sofia mig att hänga på dörren till "matkällaren" så att den är på plats. Den skulle väl egentligen sitta tvärtom men då blir det dumt att öppna den.
Så nu återstår det att få bort allt som inte ska vara kvar.

Linköpingsdag.

Publicerad 2018-12-02 13:56:00 i Dagen som gick,

Lördag.
Sofia och jag skulle till Linköping för att hälsa på Tomas och Johanna.
Upp 6.30 och jag tyckte jag hade gott om tid för vi hade planerat att åka vid 8 från Skoghall. Dusch, lite plock och frukost. Jag förberedde te till resan.
Sen glömde jag plattan på och kokt te är inte så gott så helt plötsligt var jag lite försenad när jag fick göra om det. 
Nytt te och iväg. Jag lindade in termosen i en handduk för att det skulle hålla sig varmt lite längre och kanske gå att dricka på hemvägen.
Vi kom i alla fall iväg runt 8.15. Vi tankade i Skoghall och Sofia körde till strax efter Krisinehamn innan vi bytte. 
Lugn färd hela vägen och inte alltför mycket trafik. Vi körde in i Linköping via Y-ringen och var framme 11.15. Inget te på hela vägen.
Parkering på 30-minuters och in. Lite prat och sen beställde vi pizza som Tomas och jag hämtade. Tomas som hittade fick köra.
När allt var uppätet var frågan om vi skulle ta julmarknaden i Gamla Linköping först eller Flygvapenmuseet? En snabb koll och det fick bli marknaden först eftersom de stängde tidigare. 
Tomas körde igen och efter en stunds letande efter parkering var vi där. 
Johanna hade ett krav.
Hon skulle köpa brända mandlar. Det hörde till.
Det var ganska ruggigt och jag insåg att jag borde haft mer kläder på mig. Inte mycket att göra åt.
Vi drällde runt och tittade på lite av varje. Mycket folk och många stånd. 
Jag och Tomas var lite frusna och funderade på hur länge vi skulle vara kvar. 
Sofia och Johanna var mer nöjda.
När Johanna köpt sina brända mandlar åkte vi ut till Malmslätt och Flygvapenmuseet.
Jag har nog inte varit där sedan 1986(?) och det var ganska mycket större och mer ordnat nu än då. Vi var kvar en bra stund och tittade på det mesta. 
Tomas och jag hittade en vägg där man kunde lyssna på de olika plan som försvaret använt.
Spitfire och P51 var ljud som Tomas kände igen från olika spel.
Sen såg vi på alla äldre flygplan som stod i stora salen.
Vampire.
B nånting. Jag kommer inte ihåg vilken det var.
Jag saknade de nyare flygplanen men de fanns i en annan sal som hette "Om kriget kommer".
Viggen och Gripen.
Lite olika helikoptrar. "Bananen" var i den andra salen.
Det var lite lustigt att de hade några äldre plan i samma sal som de nyaste.
Vi var en stund i salen som handlade om den nedskjutna DC3:an och sen hade vi sett nog. 
Vi åkte tillbaka till lägenheten och drack lite te och inte långt efter det bestämde vi oss för att vända hemåt. 
Mörkt. Mörkt.
Det var länge sen jag upplevde att det var så mörkt att köra bil men det gick bra även om det är lite jobbigt att möta bilar och hamna bakom andra hela tiden så att rutan konstant är nedstänkt. Jag tog först av på fel väg före Motala men vi rättade det snabbt och for vidare.
Lite te några gånger och det var varmt. Lite för varmt efter 12 timmar!
Lite "mat" i Laxå och sen var vi i Skoghall strax efter 21.
Hemma igen före 22 och sen lite tv och skrivande innan jag hamnade i sängen.
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en pensionär som slöskriver på lediga stunder. Ofta mitt i natten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela