peterrojder.blogg.se

my world

Bilmekande igen

Publicerad 2017-08-26 22:48:00 i Dagen som gick,

Jag började dagen med att skala klart de äpplen jag hade kvar och kokade mos. Allt för att kunna hålla på med bilen sen utan att behöva känna dåligt samvete över äpplena.
Bilen var redan upplyft och stod förberedd i garaget. Alla skruvar och skarvar var renborstade (nästan) och behandlade med rostlösning.
Det visade sig efter några rullningar fram och tillbaks under bilen att jag behövde ta av höger bakhjul men handbromsen är ju fixad så det gick lätt.
Besiktningen hade klagat på böjen på det längsgående röret där det kommer fram bakom tanken. 
Rosten har gjort sitt.
Originalröret var slut. Jag har bytt det andra längsgående röret tidigare och vet att det går ända fram till motorrummet med många krångliga böjar.
Eftersom alla fusk är tillåtna (utom de dåliga) så skarvade jag röret den gången och bytte bara en del för att slippa gå ända fram. Så jag gjorde likadant den här gången.
Det är lite svårt att komma åt längre bak så jag kapade röret strax framför tanken och bytte därifrån fram till skarven bakom tanken. Jag problem med att få lös det gamla röret i skarven men det löste sig med kapning, vanlig hylsa och lite muttrande. När jag lossade röret visade det sig att det var ännu sämre lite längre fram bakom bensinfiltret. Det tålde inte att böjas utan gick av.
Sen är det ett litet problem att rören är klamrade uppe bredvid bensintanken och för att komma åt den delen av röret måste tanken lossas. Den behöver inte tas ner helt men måste kunna flyttas lite åt sidan. Det rasar ner ganska mycket grus och annat men annars är det "bara" att lossa muttrarna som håller banden runt tanken. 
Det nya röret är av koppar och ganska lätt att böja till och få på plats även om det är ganska trångt och lite småbökigt att klämma in det på rätt ställen och få in det i hållarna. Skarvningen kräver ju att rören kapas rätt och det är också lite småpyssligt att få till. Det verkar i alla fall fungera och det syns inget läckage.
Bakom tanken var det bara att sätta ihop det. 
Tankbandet gick att få på plats med lite hjälp av domkraften och sen var det bara att sätta på hjulet och släppa ner bilen. Det som återstår är luftning av hjulet.
Alltid lika underligt hur mycket verktyg jag lyckas släpa fram.
Jag har ändå hängt tillbaks några som inte behövde göras rena.
Sen är det som vanligt upplysande att ta en titt i spegeln när jag kommer in. 
Bromsolja är inte något jag vill ha kvar på huden längre än nödvändigt så händerna hade jag redan tvättat några gånger. Sen sköljde jag av huvudet, duschade och tog huvudet flera gånger till.
Jag hade grus runt ögonen ändå såg jag när jag tittade i spegeln igen.
Det gick att torka bort.
 
 

En blandad dag

Publicerad 2017-08-21 23:04:34 i Dagen som gick,

Dagen började om vanligt med en natt med några vakna stunder innan jag gick upp vid 8.
Strax efter 9 åkte jag in till Kau för att se efter om det var några studenter som skrev omtentan i Analog elektronik. Två stycken var där när jag kom strax före 10 och de hade inga direkta frågor.
Återstår att se hur det går för dem men det borde vara den sista tentan jag behöver rätta.
Jag gick vidare till mitt gamla rum och pratade med min efterträdare ett tag om en del av innehållet i första kursen. Hon hade testat labbarna och det var ok. Jag letade lite på min dator och hittade några papper hon frågade efter. Jag ska se mer på datorn senare för att så småningom kunna "skrota ner" den.
Jag fördrev lite tid med att åka ner till Välsviken och handla lite saker innan jag åkte till Gripen och parkerade. Kort besök på biblioteket och sen var det dags för månadens allergispruta. 
Hem via Coop och Q8.
Jag hann äta lite och plocka en del med alla skor och kläder som jag tidigare hade i tvättstugen. Det mesta ska bort men en del ska "placeras om".
I-M kom och vi plockade en del äpplen. Vi hann med lite fika innan hon for hem.
Jag bestämde mig för att det var bäst att ta hand om de två hinkar med äpplen jag plockat direkt. Skalning och viss delning/rensning innan jag kokade det med lite socker.
Slutresultatet blev drygt fyra liter mos och en del skräp som fyllde en hink. .  
Sen har jag upptäckt att jag har för lite burkar att frysa in i!
Det får jag lösa i morgon.

Bilmekande

Publicerad 2017-08-09 15:10:00 i Dagarna som gick,

Jag har märkt de senaste gångerna jag varit ute på natten och kört att jag saknar lite ljus framåt vägen. Jag ser inte så bra som jag vill. Särskilt inte lite bredvid vägen.
Om det nu beror på att jag ser sämre eller att det inte är särskilt bra ljus på bilarna låter jag vara osagt men jag bestämde mig för att det är dags för lite extraljus igen. Det är över 20 år sedan sist.
Jag passade på och köpte två till så att jag har till tre bilar.
Först ut får bli bilen jag räknar med att köra de närmate veckorna. 
CJX.
Gammal bil = gamla extraljus?
Nu är ju alla mina bilar gamla men jag bestämde mig för att försöka med de Marchal-lampor jag har kvar sedan 70-talet. Mest för att de är lite lägre än de nyare jag har och sticker upp mindre över huven.
Nu finns det inget självklart bra ställe att fästa extraljus på en 9000. Det är mest plast framför huven.
Jag bestämde mig till slut för att ta vanliga byggbeslag och bocka till lite. Det gick att fästa dem bakpå stötfångarfästet där det fanns några skruvar.
Det blev många böjar och några syns här. Fästet blir inte tillräckligt stabilt för att det ska gå att montera ljusen utan extra stag men det brukar jag ha ändå av andra skäl. Vibrerande ljus är bara irriterande.
Jag satte dit båda fästena och drog fram lite kablar och hängde fast med buntband. Det var lite osäkert med jordpunkter så jag drog fram separata jordkablar också.
Grillen är lite besvärlig att få dit så jag provmonterade den innan jag gick vidare. Lite ombockning och det fick duga. Jag satte dit ett relä också så att det skulle gå att mäta upp och sätta dit kablarna.
 
Dags att sätta dit lamporna.  
Jag hade satt på isolerade kabelskor men tejpade ändå över dem för att minska risken för att få vatten i skarvarna en aning
 
Undan med kablarna och grovjustera lamporna för att se hur stagen ska sitta. 
Huven går fri.
Dags för slutmontering av kablar. 
Det som var besvärligast var att få in kablarna till strömbrytaren som jag ville ha på en lämplig plats på instrumentbrädan. Att få dit brytaren tog också en bra stund men nu är den där och allt ska klamras och gömmas på olika sätt. Jag satte dit en säkring för att vara på säkra (ha!) sidan.
 
Färdigt! 
Trodde jag.
När jag testade på kvällen såg jag i stort sett ingen skillnad när de lyste.
Något var fel.
I morse mätte jag spänningsfallen men men det var inte problemet. Däremot drog de alldeles för lite ström så jag tog isär lamporna för att mäta mer.
Glödlamporna var kass! De lyste men svagt och var alldeles missfärgade.
Inte så konstigt egentligen kanske för de var väl också 40 år?
Jag bytte till andra lampor och än så länge lyser de. Jag får se i kväll om de håller. 
I vilket fall som helst ska jag skaffa nya fräscha lampor nästa gång jag är i stan.

Tomas hemma igen.

Publicerad 2017-08-04 23:52:53 i Dagarna som gick,

Tomas kom hem till Sverige igen för en vecka sen.
Han började med att sova över i Göteborg två nätter för att kunna gå på Hellströms konsert och kom sen hem till Kil på söndagen.
Två väskor, handbagage och ryggsäck. Jag var lite sen för de hade byggt om runt stationen så jag hamnade på fel ställe först. Tomas hann kliva av tåget innan jag var på perrongen.
Han poserade snällt för en hemkomstbild.
Sen körde han snabbt till Hannäs med Saabina och packade upp lite av sina saker innan det bar iväg till Stina o Ulf på lunch. Sofia, Simon och Moa kom också och det blev en stund innan Tomas tackade för sig och åkte iväg till Tranås.
Tonårsläger i en vecka.
Han ska hinna med ett läger till, manshajken, ett bröllop och att flytta innan skolan börjar så schemat är ganska fulltecknat. 

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en pensionär som slöskriver på lediga stunder. Ofta mitt i natten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela