peterrojder.blogg.se

my world

Mer studio

Publicerad 2018-11-30 23:28:24 i Dagen som gick,

Jag får redigera det här lite senare och lägger bara in några av bilderna från idag. Jag ägnade större delen av tiden åt att ordna en del i förrådet och Sofia höll på och fotograferade i studion.
Flera av bilderna är tagna med "supervidvinkel" som ger lite underligt perspektiv och böjda linjer.
 
Fler hyllor i förrådet. Jag tog dit några av de breda jag har tagit bort i källaren. 
 
Kontoret närmar sig. Jag ska bara få dit den mittersta delen av skrivbordet så att jag kan sätta upp det.
 
 
Studion var i full drift. Jag pasade på när de var tillfälligt ute ur rummet.
 
 
 
 
 

Föskolepedagogik

Publicerad 2018-11-26 13:11:08 i Mest om böcker,

Jag har läst Lyssnandets pedagogik av Ann Åberg och Hillevi Lenz Taguchi.
En bok om förskolepedagogik.
Kort handlar den om hur man ska få barnen delaktiga i den dagliga verksamheten på förskolan genom att aktivt lyssna på dem och anknyta till deras intressen. Att hela tiden vara beredd att planera om och ge alternativ så att de kan vara med och delta aktivt och inte bli sittande och "bara lyssna på vad fröken berättar". Inte styra för mycket utan låta barnen välja i högre grad vad de vill göra. Det betyder att inte alla måste göra samma sak och att pedagogerna måste vara beredda på oväntade saker. Allt dokumenteras hela tiden på olika sätt så att både barn och föräldrar kan se vad man gjort. Det gör att man kan reflektera och fundera på olika saker så att man kan tänka om.
Det betyder också att verksamheten inte går att planera i detalj i förväg utan måste ge alternativ. Det som planeras är vilka projekt man ska arbeta med. I boken kråkprojektet, matematikprojektet och spårvagnsprojektet. De blir längre projekt som kan sträcka sig över en eller flera terminer.
Författaren har fastnat för ett ord som ett av barnen använde. Ordet "hörstyrka". Med det menade han att det gällde att lyssna noga så att man förstår och att det var viktigt.
Det visar sig att banen blir bra på att utnyttja varandras kunskaper och hjälpa varandra. De söker aktivt mer kunskap om t ex fåglar och även de som inte var intresserade från början blir mer aktiva när de ser vad de andra gör. Barnen får t ex också ta hand om en del av introduktionen för nya barn eftersom de är bäst på att veta vad som är intressant.
Boken var lite tungläst för mig men jag läste allt och fick en del att tänka på.
En hel del av det som skrivs om pedagogik för yngre barn tycker jag kan ge ideer även för kontakter med betydligt äldre "studenter". Sen är det ju andra problem som dyker upp redan när de börjar i lågstadiet med den ganska rigida strukturen som de flesta skolor har. Vad de ska kunna vid olika stadier styrs av läroplaner och annat och jag tror inte många skolor klarar att hantera alla barns olika önskemål och förutsättningar. Det leder till att grupperna på olika sätt måste behandlas ganska lika och helst nå ungefär lika långt på samma tid.
Så många blir uttråkade eller känner sig på olika sätt utanför.
Understimulerade av att göra som alla andra.
Det gäller både låg- och högpresterande vad man än menar med de orden.
För min del har det varit annorlunda eftersom jag mest arbetat på gymnasiet och uppåt. Där styrs det mesta av att en viss kurs ska innehålla vissa moment och det avslutas med någon typ av redovisning av om man klarat vissa minimikrav eller mer.
Planeringen är för många lärare ganska låst och ska meddelas i förväg till studenterna så att de kan planera sin egen verksamhet.
Jag har väl tillhört dem som varit beredd att rucka lite på min planering och göra lite sidoutvikningar när någon frågat om saker som ligger lite vid sedan om planeringen.
Men kursen som sådan ska ge förkunskaper för andra kurser så innehållet är ganska hårt styrt.
De barn som fått vara med att planera och genomföra projekt på det sätt som beskrivs i boken kommer nog att sakna det när de börjar i "den vanliga skolan" för jag tror inge de kommer att få den stimulansen och friheten på så värst många ställen senare i livet.

Fredag

Publicerad 2018-11-23 23:52:35 i Dagen som gick,

Idag blev det inte mycket praktiskt gjort.
Jag vaknade 7.30.
För omväxlings skull vaknade jag inte mer än två gånger på natten. Jag testade igår med att inte äta något efter 19 och inte ta några tabletter mot värken. Det kan vara inbillning men jag har fått för mig att tabletterna gör att jag sover ännu sämre än vanligt.
Sen har det mesta av dagen gått åt till att fundera på en ny dator till Sofia och att sortera in kvitton på rätt ställe bokföringsmässigt. Det ledde till en del överföringar till Sofia och mig för saker till studion som vi betalat med våra egna kort men det är nog avklarat nu.
 
För övrigt har veckan handlat om lite dans på onsdag kväll och en del arbete i studion onsdag-torsdag.
Det visade sig att Jag och I-M fick ta hand om rätt mycket på onsdagsdansen för Ulla var bortrest och Staffan var ganska krasslig. Men det gick bra.
I studion närmar det sig. Det mesta är förberett.
Vi fick hjälp förra veckan med en del elsaker och att få upp en till kabelskena på kontoret. Sen har jag tagit bort alla onödiga krokar på kabelskenorna och vi tog bort ett av lysrören i studion. En matta har hamnat under bordet och vi har provhängt några lampor för att se hur det ser ut. (Varje gång vi är till IKEA blir det en till lampa verkar de som?)
Över bordet blir det nog tre mindre lampor. Höjden får vi testa.
Lysröret över skrivtavlan får vara kvar tills vidare.
Åt andra hållet ska det bli lite av en fikahörna och ett skrivbord.
Över fikahörnan vill Sofia ha två olika lampor så de är dithängda.
Skrivbordet kommer nog att bli ett vinkelbord med huvudsakliga arbetsytan där det lilla bordet står nu. Frågan är om det ska vara två stora lampor och ett lysrör där? I det hörnet kan det vara bra med mer dagsljusfärgad belysning.
I studion har vi möblerat om lite och tagit ner lysröret som satt över bakgrunderna.
Det ska in ett sminkbord, en spegel och lite annat innan det är klart. Lite bilder på väggarna och annan "reklam" blir det väl också.
Så det jag ska se till att få gjort nu är att ansluta lamporna, få dit ett skrivbord och antagligen en dator med skärm.

Jag åt inget sent ikväll heller och har inte tagit något smärtstillande. Kvällsmaten blev motti med lingonsylt. Bilden blev ganska märklig och det verkar som om sylten reflekterade ljuset och mobilen inte riktigt klarade av det?
Nu är det i alla fall sovdags.
Jag får se om det blir något gjort med studion i morgon. Jag behöver hjälp med att få upp delarna till skrivbordet från källaren.
Annars har jag en del annat att göra om lusten faller på.

Fortfarande alldeles för slö

Publicerad 2018-11-20 22:47:26 i Dagarna som gick,

I söndags blev det lite gjort men inte så mycket av mig. 
Jag lyckades göra lite mer på dragningen av rör för elen på ingången men det var i stort sett allt. Fortfarande löjligt ont och det hindrar mig att göra rätt mycket av det jag borde göra.
När Sofia kom med Simon och Patrick blev det lite mer gjort.
De flyttade den "lilla högen" med mossa och gräs som blivit liggande sedan jag körde mossrivaren i somras så att den hamnade på den övriga komposten. Simon och jag fortsattte sen med att få ner de lökar jag köpt. Det blev på lite olika ställen i trädgården. En del skulle tydligen vänta till våren så de får ligga till sig i garaget.
Sen fick det vara nog med utearbete.
In och Simon började förbereda dagens brädspel.
Brass.
Sofia kom tillbaks och det skulle bli tacos innan vi började så hon drog igång med det. Jag hjälpte till lite på kanten.
Sen spel i några timmar. Det tar lite tid innan man förstår riktigt vad det går ut på.
Vi höll på till famåt 20.
 
Måndag.
Trött morgon efter dålig sömn. Somnade inte ordentligt förrän vid femtiden. 
Iväg till sjukgymnasten till 10.45.
Jag beklagade mig lite över att värken blir värre och han testade lite olika rörelser. Ulf (=kirurgen som opererade mig) ringde mitt i allt. Han skulle ha ringt kl 16 men när han ändå ringde fick de också prata med varandra. 
Det slutade med att jag fick lite nya övningar som han tror ska hjälpa. Det har han ju trott omde andra också så vi får se. Nytt besök nästa fredag för att se om det fungerar eller om Ulf behöver bli inblandad på något sätt.
Sen åkte jag till studion.
Lite plock och sen med Sofia till Ikea. Det blev mat och tillbaks till studion när vi handlat lite.
Hemåt via Biltema och sen till Hammarö på kvällen med I-M.
Det gick hyfsat men jag märkte att jag var trött. 
Konstigt att det går såpass bra att dansa när så mycket annat gör så ont.
 
Tisdag.
Egentligen inget vettigt gjort på hela dagen. 
Jag var till återvinningen med plast, metall, glas och tidningar. På vägen till affären var jag in och hämtade en bok på biblioteket. Wille Vingmutter mästerdetektiv av Leif GW Persson. En rekommendation av I-M som jag ska läsa.
Sen blev det bara lite mat på Coop och hem igen.
Kvällen har jag ägnat åt lite tv och att läsa mer om "Lyssnandets pedagogik" för att försöka bli färdig med den boken nån gång.
Nu ska jag fortsätta kvällen med att börja med GW:s bok istället.
I morgon blir det lamphängning i studion och på kvällen Kolsnäs.

Ärlighet

Publicerad 2018-11-16 00:13:00 i Lite för personligt,

Vad innebär det att vara ärlig?
Går det att vara helt ärlig mot någon utan att hamna i konflikter?
Vad innebär det egentligen att vara 100% ärlig?
Handlar det om att tala om allt man tycker och tänker?
Det kanske finns en gräns när det snarare blir dumt än ärligt? Det kan ganska snabbt ställa till det i en relation om man alltid säger vad man tänker.
Jag har haft anledning att fundera på det på sistone.
Jag återkommer.
Om fullständig ärlighet ska fungera måste båda parter lita på att den andra vill väl?

Händelserik vecka 45

Publicerad 2018-11-16 00:06:54 i Dagarna som gick,

Tisdag
Bror åkte till Örebro på måndagen och blev opererad på tisdagen. Fick reda på senare i veckan att det blev en stor hjärtoperation med byte av fyra kärl och en klaff. Allt verkar ha gått bra och inga direkta komplikatoner så långt.
Ev transport till Torsby till helgen.
I studion fick vi upp en skrivtavla på en vägg. (Felvänd och snett visade det sig så vi fick rätta till det senare.)
På väggen där skrivborden ska stå satte vi upp några gardiner både för att dölja en del av väggen och för att dämpa lite ljud.
Onsdag.
Sjukgymnastbesök med nya övningar. Ganska ont av och till. En del jobb i studion efter det.
Jag började sätta ihop byrån vi köpt för att ha som tv-bänk.
På kvällen dans på Kolsnäs med visst mansöverskott igen. I-M kom och städade?
 
Torsdag
Sov riktigt dåligt och var trött. Inte mycket gjort mer än att jag förberedde lite eldragning på ingången. Fick tag på Åsa och lite informatioon om hur det gått för Bror. Förvarning om ev födsel.
 
Fredag
Redan före 6 på morgonen fick jag reda på att första barnbarnet var fött. "Kejsarinnan av första snittet" skrev Martin.
Sen mest studioarbete under dagen.
 
Lördag
Trädgårdsarbete en stund av dagen. Jag blåste undan det mesta av löven med gräsklipparen och tog en del på slutet med kratta.
Det mesta av löven lät jag ligga under buskar och träden mot vägen.
Närmast hust krattade jag bort det värsta.
Sen satte jag mig med kvitton och annat roligt. 
 
Lördag-söndag
Jag fick några dosor på plats över fönstren och satte dit knutbrädorna.
Senare på söndagen var jag på Kolsnäs från strax före 16 och fram till midnatt. Lite halvt ansvarig för att det skulle fungera och det var inga problem men dåligt med betalande. Inte ens 80 som ville dansa till Holidays.

Söndag igen

Publicerad 2018-11-12 12:40:12 i Dagen som gick,

Söndag 4/11.
En ganska händelsefattig helg efter resan igår:
Jag gjorde inte mycket vettigt idag.
I stort sett var det enda praktiska jag gjorde att jag bytte termostat på CJX. Jag köpte termostaten på Biltema och de hade inte högre temperaturer än 82 grader så tills vidare får det duga. Det verkade inte göra någon större skillnad men något varmare blev nog motorn. 
Senare på kvällen var jag till Fagerås och köpte lite honung. Jag blev kvar hela kvällen och dansade. Litge kompensation för att jag ine var till Kolsnäs i onsdags kändes det som. Jag får nog återgå dit oberoende av annat.

Studion fortsättning

Publicerad 2018-11-12 12:20:00 i Dagarna som gick,

Arbetet i studion rullar på. 
För några dagar sedan var vi iväg och köpte lite mer saker. Mattor, en skänk och lite smått för att hänga upp saker. Jag började sätta ihop skänken.
Sofia fortsatte och gjorde klart på kvällen när hon fotogaferat dagens lägenheter.
Hon rullade också ut mattan i hallen så det var klart att fortsätta när vi var två igen.
Nästa dag var vi och hämtade några stolar och testade lite hur det såg ut. Ljudsystemet jag köpt fick gå i retur.
Den delen av kontoret blir nog bra. Nu återstår skrivbord mm.
Hallmattan får duga efter att vi skurit till den så att den ligger från vägg till vägg.
 
Sofia fortsatte med att hänga ett "draperi" som dörr till studion. 
Nu gäller det bara att bestämma hur resten ska se ut.
Vad ska upp på väggarna?
Hur ska det möbleras?
Kan det här duga som en hörna att sitta i en stund? 
Jag var lite mer allmänt fundersam till skrivbord och hall men det får vänta lite.
Dags att åka hem. 
Det kommer fler dagar.

Några bilder till

Publicerad 2018-11-08 20:17:08 i Dagen som gick,

Lördag 3:e november.
Sofia tog också några bilder när vi gjorde rundresan i lördags.
Ungefär samma bild som jag tog av början på Rotbergsvägen.
Sen blev vägen betydligt sämre på slutet men fullt körbar. 
Och utsikten i backen ner mot Linna tröttnar man inte på.
Även om riset närmast vägen gärna kuinde försvinna.
Väl framme på kyrkogården hade jag lite besvär att få fart på ljusen. De som stod där hade slocknat och var blöta. 
Men till slut brann alla fyra.
Sen ångrade jag mig som sagt och flyttade ett till farfars grav. 

Rundtur på lördag

Publicerad 2018-11-04 16:44:00 i Dagen som gick,

Lördagen blev ännu en rundtursdag med Sofia. Hon skulle till Charlottenberg och köpa kaffe på Pressbyrån. 
Vi hade räknat ut att vi kunde fortsätta norrut och besöka graven i S:a Finnskoga när vi ändå var ute och åkte.  Det är flera år sedan jag var där vid Allhelgona så det var dags.
Vi kom iväg vid 10.
Framme i Charlottenberg före 12.
Under tiden som hon handlade drällde jag runt lite och sen tog vi en liten sväng för att se lite i några butiker. Sen blev det McD och in på Jula efter gravljus.
Vidare mot Kongsvinger.
Molnen hängde längs bergen.
Trafiken var ganska gles in mot Norge även om det inte syns på de här bilderna.
 Vi mötte desto fler.
Vi hamnade i en kö och det var ingen större ide att köra om. 
 
 
I Kongsvinger tog vi av mot Flisa/Svullrya. Fästningen syntes bra från rondellen vi kom till.
Sofia tyckte det var roligt med hus ovanpå silorna. 
Vägbyte igen och vidare mot Svullrya. Vi stannade inte något där utan tog vänster och åkte vidare mot Linna. När vi passerat Rotbergssjön tog vi av från stora vägen och körde förbi Rotberget. 
 
Vägen verkade vara ganska nyfixad i början. Jag hann knappt notera att vi åkte förbi huset där min mor växte upp men det gjorde vi. Strax efter det blev vägen betydligt sämre men vi fortsatte på den gamla vägen ända fram till stora vägen igen.
Vidare mot Linna och vi tog några bilder på utsikten i sista nerförsbacken.
Framme vid kyrkan kunde vi se att grindarna var undanställda inför vintern. Sofia gick före mig in och skulle se om hon kunde komma ihåg var graven låg.
Jag hade lite bättre minne och kom rätt direkt. Sofia hamnade en rad fel.
 
Det fanns redan två ljus på plats. De hade slocknat men vi tände alla fyra. Det kändes lite i överkant så jag flyttade ett till farfars grav innan vi åkte.
 
Vi var ju där innan mörkret så vi kunde egentligen inte se stämningen med alla ljuslyktor men det går att förstå ändå. 
Hemåt.
Vi stannade till i Överbyn och blev kvar där en timme. Bror ska in på en större hjärtoperation på tisdag så det blev en del prat om det och annat hälsomässigt. 
När vi for därifrån var det mörkt. När vi kom till Ämtervik gjorde vi ett snabbt stopp för att se att det lyste på mormors grav. 
Hemma vid 18-tiden och Sofia fortsatte hem till sig.

Köprunda

Publicerad 2018-11-02 23:15:05 i Dagen som gick,

Fredag.
Större delen av dagen var jag med Sofia på en "mystery shopping"-runda.
Vi träffades vid studion och sen bar det iväg till Kristinehamn. Snabbt avklarat och tillbaks mot Karlstad.
Gråmulet och stundtals lite regn.  
Inspirerande väder?
Det var inte så mycket trafik men farten var väldigt ojämn för några skulle absolut om och in mellan de andra i kön.
Så helt plötsligt gick det i 50 när kön trycktes ihop och Sofia var lite förvånad när hon kollade mätaren.
Det syns väl inte?
Kul att du fotograferar är nog mer rätt.
Men det hindrade ju inte henne att köra om när hon fick chansen senare.
Åter i Karlstad var det en butik Kronoparken och tre inne i stan som hon skulle besöka. Vi passade på att handla fågelfrö och lite annat i Välsviken innan vi åkte in till stan. Jag drällde runt när Sofia jobbade och när hon var färdig åkte vi till Ikea och åt. På vägen ut hittade vi en lampa på fyndavdelningen som vi köpte till studion. (Likadan som två vi köpte en annan dag.)
Sen åkte vi till studion och funderade en stund. Hur lampor och annat ska hängas upp. Skrivborden. Mer möbler.
Sofia letade möbler på blocket.
En kopp te och sen åkte vi hem åt varsitt håll.

Plockdag.

Publicerad 2018-11-01 20:47:27 i Dagen som gick,

En halvrörig dag där jag inte riktigt kunde bestämma mig vad jag skulle göra men det gick nästan i ett ändå hela dagen.
Lite trött start. För mycket tankar fortfarande.
Sen en hel del prat med Martin om hur vi ska stuva om ägande mm i aktiebolaget.
Sofia ringde och sa att hon fått ett bud från Diakrit om ny lön som svar på sin uppsägning. Hon kom och ville ha lite hjälp med att sammanställa årets uppdrag hittills. Sen räknade hon på hur det förslaget påverkar ekonomin.   
Hon gjorde mat också så det slapp jag.
När hon åkt till nästa fotografering tog jag och målade "musbrädorna" som jag grundade häromdagen. De ska sitta runt huset på källarväggen direkt nedanför fasadbrädorna som ett test för att se om det blir svårare för möss att ta sig in. Så de får bli gråa för att de inte ska synas så mycket mot Lecastenarna. 
Det gick hyfsat att måla dem utanför garaget utan alltför mycket skräp i färgen.  
  
Sen är det ju ett litet problem att dagarna är korta nu så de måste inomhus för att hinna torka. Enda vettiga alternativet med den längd som de har är garaget men det är fullt med två bilar och massor av annat.
Så de får ligga mellan biltaken.
 Nöden har ingen lag?
   
Tomas bil blir lite skyddad av en bräda men den andra kan det kvitta med.
Nästa målningsprojekt är de panelbrädor som är kvar att sätta upp. De måste grundas och sen målas en gång innan jag kan göra klart.
Jag bestämde mig för att pannrummet var en lämplig plats eftersom de inte är så långa. För att korta torktiden lite tände jag en brasa i pannan innan jag började så att det skulle bli lite varmare. Sen var det bara att kladda på oljan. 
Halvtrångt men det gick. Jag fick lägga ut dem efterhand.
Med lite tur går det att måla klart imorgon.
Lite mer mat och sen ut i garaget en stund. Jag kom i sista sekunden ihåg att ducka för brädorna och fortsatte med bromssköldsproblemet. Jag fick isär det ena navet igår och testade om det skulle gå med det andra. Med lite "milt" våld lossnade det navet också. En vecka med ny rostlösning varje dag hjälpte tydligen.
Hela problemet med att få isär nav och sköld beror på att jag vill ha navet från Tomas bil och bromsskölden från skrotbilen. Den svartmålade skölden är från skrotbilen och det som ligger ovanför navet är det som återstod av den gamla skölden.. Returfjädern för handbromsen ska sitta i skölden så det har inte fungerat på ett tag.
Nya tag i morgon om det inte blir en rundresa med Sofia hela dagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en pensionär som slöskriver på lediga stunder. Ofta mitt i natten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela