peterrojder.blogg.se

my world

Lite variation under dagarna

Publicerad 2019-08-31 22:34:00 i Dagarna som gick,

Torsdag 29:e.
Jag bestämde mig för att göra i ordning fönsterlisterna till ingången. Det finns inga lister som var tillräckligt breda så jag var tvungen att tillverka egna. 
På tisdagen hade jag köpt panelbrädor nere i Edsvalla. Det fanns 2,40 långa och jag hade räknat ut att åtta skulle räcka och att det inte skulle bli nästan något spill.
Så jag hade det jag behövde.. 
Jag började med att såga bort spånten på ena kanten på alla åtta. Sen.justerade jag bredden. Två av de övre fick vara lite smalare för kontakterna sitter lite för nära.
Alla är drygt 70 mm breda. 
Jag sågade också till två bitar för att täcka skarven i mitten på dubbelfönstren.
Dags att kapa till rätt längder.
Lite mätningar och jag började med sidolisterna. De skulle vara 118 cm så det vara bara att kapa till från 4 av bitarna.
Sen var det dags för över-och underlisterna. Först två på 161 cm. Jag ställde dem åt sidan och bitarna som blev över räckte till två på 70 cm.
De som var kvar skulle vara 144 och 90 cm.
Jag kapade av två på 90. Nu hade jag bara två kvar att kapa men lyckades ändå ta fel bit och kapade en av de på 161 cm som jag var färdig med.
Så slutresultatet blev att jag måste köpa en längd till för de två bitarna som var kvar räcker bara till högst 150 cm.  
Jag gav upp för dagen. (Mest för en liten regnskur.) 
 
Fredag 30:e.
Sofia hörde av sig (7.30!) och undrade om vi kunde byta kupéfläkten på bilen. 
Det var lite oplanerat men jag sa att det borde gå. Jag skulle till Charlottenberg på eftermiddagen och skulle vara hos Ing-Marie i Sunne kl 15 men bytet borde inte ta mer än några timmar.
Jag åt och gick ut och röjde undan lite i garaget så att det skulle gå att få in bilen.
Hon kom strax efter 9.30 och vi började i stort sett direkt. Det som tog längst tid var att få loss torkararmarna. Vi blev tvungna att lossa huven för att få på en avdragare innan det gick. Sen var det bara att plocka bort några plastbitar för att komma ner i "akvariet". 
Sen flöt det på ganska bra och vi bytte fläkten ganska snabbt.
När vi testade gick inte den fläkten heller så det verkar inte som det är fläkten det är fel på utan något annat. 
Bara att skruva ihop igen.
Det borde vara styrningen det är fel på?  
Sofia googlade och den skulle sitta vid kupefiltret. Kanske det finns i någon av de som står?
Nu är de andra bilarna jag har stående av äldre modell men jag tog ändå isär lite mer på skrotbilen för att se om det stämde med den.
Det gjorde det inte så vi kom inte längre just då.
Sofia åkte hem och jag tvättade av mig och åkte till Sunne.
Ing-Marie hade lovat att följa med på en liten inköpsrunda. Jag var ute efter lite mer vädertåliga kläder så sportbutikerna i Charlottenberg var målet
Hon var rejält förkyld men påstod att det skulle gå bra. 
Vi åkte över Gräsmark och det tog ungefär en timme att komma dit. 
Nu är jag väl lite velig så vi gick fram och tillbaks mellan flera olika sportbutiker, provade och tittade. Det mesta blev ändå till slut köpt på samma ställe Sportshopen. Jag testade mest storlekarna M och L och det blev några av varje.
Det slutade med ett blå/svart regnställ, en svart lite varmare höstjacka och en mörkblå jacka som tål lite regn. 
Nu borde jag kunna klara av lite höstrusk.
Två tröjor blev det som avslutning.
Dags för lite mer färg? 
 
Timmarna hade gått så vi var hungriga. Det blev en hamburgare innan vi åkte tillbaks till Sunne.
Jag körde hem I-M och sen åkte jag vidare direkt och var hemma strax innan Tomas kom.. 

Tvättning av vägg

Publicerad 2019-08-26 22:41:00 i Dagarna som gick,

Måndag 26:e augusti.
Jag har insett att jag måste försöka utnyttja de här sista varma dagarna och måla norrväggen. Det går inte att vänta tills jag eventuellt kan få hjälp för vädret väntar inte.
Det mesta av väggen var målad för några år sedan men då stod vi på stegar och nådde inte ända upp. Vindskivorna och undertaket gick inte att måla alls den gången.
Så det fanns en del att tvätta.
Igår började jag högst upp och försökte nå det mesta.
Mögel och fasadtvätt med borste och sen vattenslang för att skölja av det.
Jag är lite för feg när jag är högt upp så det tog tid och allt är inte tvättat riktigt bra. Det känns inte säkert att stå där uppe och sträcka sig då båda händerna går åt till att nå fram. Jag tycker inte det känns bra om jag inte har en hand fri att hålla i mig med om det behövs.
Sköljningen gick bra i början med tvättborsten som passar till högtryckstvätten. Den går att få ganska lång men den gick av ganska direkt så det blev lite halvmessyr med borstningen på vissa ställen.
Jag hann i alla fall med det mesta på högsta våningen.
Idag fortsatte jag med nästa våningsplan och tog även fönstren och brädan på tvären över fönstren.
Jag fick böja mig ordentligt för att nå ut på kanterna och det var lite blaskigt.
Jag började vid 11 men det tog en bra stund och jag höll på att bli försenad till allergiläkaren. När jag gick in för att kolla tiden var klockan 13.20 och skulle vara där 14.00.
En väldigt snabb dusch och jag hann precis.
Jag handlade på hemvägen och sen var det i stort sett direkt till Hammarö för att hjälpa till på en intensivkurs för nybörjare.
 

Dags att redigera mm?

Publicerad 2019-08-25 13:22:00 i Dagarna som gick,

Nu har jag inte skrivit något på en vecka igen. Det beror nog mest på att jag hållit på med annat så jag får ta mig samman och göra klart rätt mycket bildredigering innan jag känner att det är dags.
En del snickrande, målning, eljobb, bröllop/dop mm att ta hand om.
Och bra väder så jag borde vara ute.
Jag får se.
 

Ännu några mellandagar

Publicerad 2019-08-18 01:09:04 i Dagarna som gick,

Onsdag 14:e augusti.
På förmiddagen höll jag på med ingången. Jag bestämde mig för att jag ska montera de 10 LED-"down lights" jag har köpt. De får sitta längst upp på väggarna riktade inåt. Då kommer de att lysa upp taket och det blir lite ljusare om jag sitter där på kvällen. Det syns också bättre var ingången är. Lampan som sitter på väggen flyttar jag senare.
Jag påbörjade det lite genom att kapa den långa brädan som ska sitta tvärs över ingången. Frågan är bara hur många lampor jag ska sätta i den?
Jag får fundera lite på det.
Sen var det dags att äta, duscha och så småningom åka mot Gårdsjö. 
Det hade börjat regna och när jag skulle åka ville inte vindrutetorkarna fungera. Jag vickade lite på dem och bytte säkring. De verkade fungera.
I en halvmil ungefär.
Redan före Nilsby krånglade det igen och säkringen var sönder. Den verkade ryka när motorn stannade. Jag bytte den igen men den gick sönder direkt.
Jag hade inte tid att krångla så jag åkte vidare. Sikten var dålig utan torkare och när skurarna var som värst kunde jag knappt köra.
Regnet varierade men det såg riktigt tätt ut när jag kom till Mårbacka så jag gjorde ett försök till att byta säkring. Den small direkt så det var bara att hanka sig vidare.
Jag var i tid ändå.
Väl framme var det som vanligt en del som skulle bäras ner från övervåningen innan jag tog hand om dukar, blommor, vatten, kollade toaletter osv. Staffan och Berth bar ut plaststolarna den här gången men väntade med borden. Det skulle sluta regna om prognoserna stämde.
Det gjorde det så borden kom ut framåt 17.30.
Ungefär samtidigt var Martinez klara med det mesta. 
När det drog igång bjöd jag inte upp så många men dansade nästan hela tiden ändå. I pausen sprang jag runt lite med påtårar och sen var det dans igen. 
Eftersom det var sista gången var det lite annorlunda efteråt för allt skulle lastas och köras till Sunne. Det var också ovanligt få kvar och hjälpte till (=Ulla, Staffan, I-M, jag och Carina) så det var inte klart förrän strax före 01.
Jag var hemma 01.30 och kom i säng strax efter 02.
 
Torsdag 15:e augusti.
Jag var lite sen upp men hade tänkt ordna torkarproblemet direkt på förmiddagen. Strax efter att jag ätit ringde Sofia och frågade om jag ville äta lunch med henne på IKEA.
Så det blev en dag i Karlstad med Sofia.
IKEA, Biltema, Jula, ÖB, XXL, Biltema igen med diverse inköp på alla ställen innan vi var en stund i studion. Vi formulerade lite runt avtalet för uthyrningen av Sofia innan vi åkte hemåt. 
Jag tog vägen över Skåre och köpte färg och var hemma ca 17.
Mat igen och sen tänkte jag ta lös torkarmekanismen på en avskrotbilarna. Det mesta i plastväg var redan avlägsnat så det var bara att plocka bort lite av elektroniken så gick det att komma åt torkarna direkt.
Jag lossade hela mekanismen och det var trångt runt omkring. Det var mycket lättare att ta bara motorn så jag tog tre skruvar till och den var lös.
Sen gav jag mig på CJX och jag satsade direkt på att bara byta motorn.  
Det var lite mer att plocka bort på den innan jag kom åt motorn men det var i stort sett samma jobb som när jag gjorde ren kupefiltret. 
Motorstyrningen var ivägen men den är bara att lyfta ur.
Innan jag lossade motorn tog jag lös kablarna och kopplade in den "nya" motorn liggande lös ovanpå allt. Jag ville se att den gick efter att inte ha varit använd på flera år.
Den fungerade.
Lite kontroll av riktningen på armar och annat. och sen lossade jag motorn.
Ur med den och dit med den andra. 
Det gick fort att sätta tillbaks motorstyrningen och plasten. När jag testade var allt som det brukade vara och torkarna stannade snällt i det gamla vanliga läget.
Lyckat?
Det märks nog snart. 
 
Fredag 16:e augusti.
Ingrids begravningsdag.
Jag städade lite på förmiddagen men sen bytte jag om och gjorde mig klar för att åka till Bror. Vi hade kommit överens om att jag kunde åka med honom till Bograngen och S:a Finnskoga kyrka.
Jag backade ut från gården 11.15. Bror hade sagt något om en timme från Fagerås men jag trodde nog på lite längre från mig. Vi skulle åka från honom 12.30 så jag borde ha lite marginal.
Det var en del trafik och när jag kom till Sunne tyckte jag att det verkade bli lite ont om tid så jag ökade farten lite.
Fortfarande rätt mycket trafik men jag var framme strax efter 12.20.
Vi åkte iväg och var framme 13.20. Begravningen var 14 så vi var ganska tidiga.
Vi gick runt lite och väntade. Jag tog en bild på baksidan av kyrkan innan ji gick ner till våra föräldrars grav. 
När vi kom upp igen hade det kommit lite fler och jag gick ner en bit och tog en bild från andra hållet.
Det var snart dags att gå in och jag tittade in i kyrkan. 
Det blev en lugn och fin stund.
Efteråt var alla kvar en stund och pratade innan det var dags att åka mot en annan kyrka en bit in i Norge. Minnesstunden skulle vara i församlingshemmet där Ingrids föräldrar var begravda.
Vi körde lite fel först det var bara att köra tvärs över vägen så var vi rätt. 
Vi hamnade nära våra kusiner så det blev några timmar med mat och prat innan vi vände hemåt vid 19-tiden.
En stunds prat även när vi var framme hos Bror men sen åkte jag direkt hem. 
Hemma 21.30 och Tomas och Johanna var här sen några timmar.
 

En mellandag

Publicerad 2019-08-13 23:49:00 i Dagen som gick,

Tisdag.
En dag utan något särskilt.
Vaknade 6 men somnade om och gick upp efter 8.30.
Ganska snart efter mat mm lastade jag bilen full med brännbart (mest frigolit) och åkte till tippen. På vägen hem handlade jag och tankade lite både i bilen och i två dunkar.
LH skulle komma och hämta lite lådor och han dök upp strax efter att jag kommit hem igen.
Sen blev det mer mat och ännu en tur till tippen. Den här gången med kartonger och annan wellpapp. Full bil nu också. 
Jag tittade in snabbt till revisorn och gjorde upp om en tid för planering, handlade lite mer och sen hem. Hemma insåg jag att jag borde köpt de brädor jag behöver till ingången så det fick bli ännu en tur till Kil.
Onödigt.
Det borde jag ha kunnat spara in.
När jag lastat in brädorna i garaget gick jag in och bytte om till overall. Rensning av gräsmatta. Det blev två turer med skottkärran för att få bort högarna med äpplen jag krattade ihop igår. Gräsmattan blev fri från skräp så nu kunde jag klippa den.
Det tog en timme.
Jag undrar om alla småträd som verkar komma i hela gräsmattan är en reaktion på torkan förra året?
Lite tv och en promenad fick avsluta dagen.

Röjning?

Publicerad 2019-08-13 00:22:05 i Dagen som gick,

Dagen började som vanligt med slöhet framför datorn. Regnet fick mig inte riktigt på humör för att göra något.
Lite senare på dagen gick jag i ala fall ut efter en skur och krattade ihop äpplen som låg på marken i några högar. Det började givetvis regna igen så jag blev blöt och gick in.
Mat.
Lite omotiverad började jag se på hur jag ska ha det med ljus på altanen och vid ingången. Funderingarna gick åt det hållet att jag kommer att behöva lite brädor för att bygga något sätta fast lamporna i.
En koll bakom garaget gav inget så jag gick upp på garagevinden. För att se vad som fanns där började jag flytta undan tomkartonger och annan bråte som samlats under åren. Ganska snart tröttnade jag och bestämde mig för att allt tomt skulle bort. 
Jag slängde helt enkelt ut det.
Det mesta var lätt så jag brydde mig inte om att flytta undan bilen och allt annat som står framför garaget utan det fick hamna i en stor hög. Ovanpå saker och huller om buller.
Efter en stund insåg jag att jag kanske skulle fundera på hur jag skulle komma ner igen om jag slängde ut för mycket. En titt ner gjorde att jag avbröt kastandet.
Det var nog läge att plocka undan det mesta innan jag fortsatte?
Inne på vinden hade jag lagt alla flyttkartonger och liknande åt sidan men det fick ligga kvar tills vidare.
Så jag gick ner och tog en titt från andra hållet.
Det började småregna igen så det var bäst att få in det i garaget. 
Upp och stängde luckan och sen bort med stegen. När jag lyfte in det i garaget grovsorterade jag det en aning. Det får bli minst en tur till tippen i morgon.
Jag hittade också några helt oanvända kartonger som jag la "i en särskild hög för sig". De sparar jag nog i källaren tillsammans med de andra av samma sort.
Brädorna som behövs får jag nog åka och köpa.

Mer gjort med ingången

Publicerad 2019-08-12 13:20:57 i Dagarna som gick,

Tiden har gått och det har inte blivit mycket mer gjort på ingången. Jag har inget vettigt att skylla på (mer än oföretagsamhet) så det kändes som om jag borde göra lite mer. 
Utgångsläget var:
- panelen var på plats och ska spikas lite mer.
- kablarna är lite slavigt dragna så att det ska gå att fundera på lister mm.
- utsalningen runt fönstren är inte gjord.
Listerna runt fönstren går inte att sätta dit innan utsalningen är klar så det kan vara något att börja med.
Startläge.
 
Lördag 3:e augusti.
Jag letade reda på brädor bakom garaget och på garagevinden. Det fick bli en blandning av vanliga brädor och golvplank. Jag började med att såga bort sponten på golvplankens ena sida.
Sen justerade jag bredden. Alla fick bli 80 mm breda för enkelhetens skull. Jag hade mätt upp att det varierade mellan 79 och 82 men det är innan allt är fastsatt fullt ut. 
Jag hann med kapning till rätt längd, putsning och grundmålning.
Putsningen var inte direkt dammfri.
Jag blev vacker. (även om benen inte borde varit med på bilden) 
Jag slutade dagen med en rejäl rengöring av mig själv. Kläderna blev bara avskakade.
 
Söndag 4:e augusti.
Jag började dagen med ett första lager vitt.
Senare på dagen borrade jag hål i bitarna som skulle sitta på sidorna av fönstren för att kunna spika fast dem snett in i reglarna runt om. Spikarna blir indrivna lång ner i brädan.
För att slippa vara alltför noga med längden hade jag bestämt att låta brädorna gå omlott i hörnen. (Hela vägen runt på samma sätt.)
Jag hann sätta dit de första två bitarna i alla fönstren på söndagen. 
 
Tisdag 6:e augusti.
Efter lite funderande bestämde jag att det var lika bra att fullfölja isoleringen av väggarna även runt fönstren. Jag hade ju ett tunt lager i väggarna. 
Ner med en skiva från vinden och sen var det bara att skära till remsor och sätta dit. 
Utsalningen passade ganska bra men på några ställen spände det lite. Vid öppningen gick det lätt att ordna med en tving. 
Det mesta gick utan problem och väggarna blev klara så långt.
Norrut. 
Söderut. 
 
Onsdag 7:e augusti.
Jag drog i skruvar i alla hörn för att hålla ihop det ordentligt. Sen städade jag undan det mesta av skräp och verktyg som jag använt. 
Det som återstår av utsalning är mittenbiten.
Jag får fundera lite. Kanske bara en täckbräda?

En del av tiden de här dagarna höll jag också på med fönstret på söderväggen. 

Fredagspyssel

Publicerad 2019-08-11 22:27:28 i Dagen som gick,

Fredagen 9:augusti.
Det blev inte mycket snickrat idag. Jag målade fönsterfodren på förmiddagen. Efter det höll jag på med lite kvitton, en aning städning och lite sortering av saker. Jag åt lite och fick för mig att jag skulle se över bilen lite innan Linköpingsresan på lördagen.
Pollensäsongen är väl i stort sett slut så varför inte göra ren kupefiltret?
Sagt och gjort. Dammsugaren kom fram och jag sög bort en massa löv runt motorn och över "akvariet" innan jag tog bort plasten som sitter framför vindrutan för att komma åt.  
Ur med en skruv och bort med locket så att jag kunde lyfta upp filtret.
Det var ganska fullt med björkfrön.
Jag skakade bort det mesta och sen ägnade jag en stund åt att suga rent det så gott det gick. Jag hade inget nytt så det fick duga. 
Det gick snabbt att sätta tillbaks det och skruva dit plastbitarna.
Luftfiltret då?
När bytte jag det sist? Det var nog ett tag sedan.
Det kanske var så tätt att bilen drar mer bensin?
Det filtret var lite krångligare att få lös för insugsslangar mm måste lossas för att det ska gå att dra ut. En av låsfjädrarna på locket på filterkåpan visste jag sedan tidigare att den var sönder så den fick jag för mig att jag skulle byta på en gång.
Jag letade reda på ett lock i en av de andra bilarna.
Nåväl. Det gick att få fram filtret och jag gjorde ren det. 
Det blev sådär.
Kunde jag ha ett nytt?
Jag letade runt lite soh såg inget men sen kom jag på att jag lagt alla filter högst upp på en hylla och där hade jag ett nytt!
Så rengöringen var lite onödig men det var bara att fortsätta.
Jag bytte låsfjädern och satte ihop allt.
Klockan var inte mycket så jag kanske skulle se lite på varför säkringen till centrallåset hade gått?
Jag hade förberett en eventuell reparation genom att ta lös "dragmotorer" på skrotbilarna på torsdagen. 
Jag misstänkte vänster bakdörr för låsknappen där hade inte rört sig.
Isär med den då. Klädseln är inte särskilt svår att ta bort och det gäller mesta att ha rätt torx och att inte tappa bort några skruvar.
Jag testade den jag tog lös och den var skum. I med en annan.
Bytet gick bra och som vanligt var det krångligaste att få dit klädseln över låsknappen igen utan att allt hoppade ur sina små fästen.
För att testa om det fungerar måste dörrarna vara stängda.
Jag stängde dörren (och de andra) och testade.
Den låste sig.
Snyggt. Det fungerade!
När jag skulle öppna den var det däremot inte möjligt.
Varken med handtaget eller centrallåset.
Någon form av baklås så jag fick krångla lite och ta bort klädseln igen med dörren stängd. Det innebar liggande i baksätet.
När klädseln var av igen gick det att öppna dörren direkt på låset.
Ena änden på armen till låsknappen hade hoppat lös så det var lätt fixat när jag väl kom in. Lite noggrannare kontroll när jag skruvade ihop det igen och sen fungerade allt.
Jag fortsatte med att dammsuga bort björkfrön och annat innan jag började lasta bilen med det jag tänkte ta med till Linköping. Verktyg, förlängningssladd, skruv ....
Sen kontrollerade jag fönsterfodren jag målat.
De verkade ganska torra och det skulle regna under helgen så jag tyckte det var lika bra att försöka få dit dem innan kvällen. Det blir genast lite mer plats i garaget om jag får bort målarfärg och pallbockar. Sen blir det väl lite tätare runt fönstret om de sitter där?
Lite borrande och skruvande så var de på plats.
Sen var det såpass mörkt och jag var hungrig så gräsmattan blev inte klippt. 
Kväll.
 
 
 

Linköpingsresa

Publicerad 2019-08-11 20:43:15 i Dagen som gick,

Tomas ville ha hjälp med att göra en låda/byrå för att ha någonstans att ställa 3D-skrivaren och symaskinen så Sofia och jag skulle till Linköping över lördagen.
På fredagen fyllde jag bilen med allt jag kunde tänka mig skulle behövas. Rimligen mer än vad som kunde bli aktuellt.
 
Lördag 10:e augusti.
Jag gick upp 6.30 och gjorde klart te mm och sen skulle jag möta Sofia i Välsviken kl 8. Jag hann precis parkera innan hon kom. Hon parkerade sin bil och sen åkte vi iväg. Det regnade av och till på vägen ner och vi var framme hos Tomas och Johanna 10.30.
Lite fika.
Tomas hade en del funderingar på hur hyllan skulle se ut och olika mått. Det slutade med 110 cm bred och 60 djup och hög. Sen tog det en stund med sökningar på olika byggvaruhus efter skivor. OM vi gjorde ett bakstycke med ett hål för sladdar skulle det räcka med en fullstor skiva eller två långa 60-skivor.
Efter ett telefonsamtal till Bauhaus om att de kunde kapa en MDF-skiva åkte vi dit. 
Vi fick hjälp att hitta skivan och få den kapad i två riktningar. Det blev tre kapningar och det visade sig senare att 60 cm inte var riktigt lika vid de två kapningarna men det såg bra ut då.
Nästa ställe blev Biltema för hjul, plastskivor till dörrar, några skruv, gångjärn och lite lim.
Tillbaks till lägenheten och innan jag hann protestera var alla skivorna uppburna till vardagsrummet.
Det var lite onödigt för det var bara två av skivorna som var färdiga. Över- och undersida var i rätt mått men de andra två skulle kapas flera gånger för att bli tre sidor och bakstycke. 
Så vi bar ner de två skivorna igen och sågade av dem till rätt(?) mått. Kapningen de gjort på 60 cm (som skulle ge höjden på lådan) var inte riktigt rätt men det fick duga.
Under tiden var Sofia och Johanna iväg till affären för att handla mat mm.
Jag och Tomas konstaterade att det var lite svårt att komma åt att borra/skruva nära kanterna så när de ändå var borta passade vi på att använda köksbordet som underlag för de första stegen i monteringen. När vi fått ihop de tre första bitarna bestämde vi att det var lika bra att limma dem. Vi lossade skruvarna lite, fick dit lite lim i skarvarna och drog ihop det igen.
Dags att bära in lådan i vardagsrummet igen.
Vi tyckte det var säkrast att lägga ut lite papp för att skydda golvet.
Dit med mellanväggen. 
Innan vi gick vidare bestämde vi att allt skulle limmas.
Vi kom på att det var bäst att försänka skruvarna för att inte behöva dra så hårt. För säkerhets skull även på undersidan så att vi kunde vända lådan utan risk att skada golvet.
Ur med alla skruv igen.
Vi tog ur några i taget så att lådan inte skulle trilla isär, gjorde försänkningen och drog i skruvarna igen. 
Innan vi kunde sätta dit den övre skivan behövde vi få den sista väggen på plats. Tre skruv, lite lim och den var fäst vid botten. 
Nästa steg var att vända lådan en gång till och stryka lim på alla kanter innan vi la dit den sista skivan.
Och Tomas konfererade lite om hur dörrarna skulle se ut och varför det skulle vara hjul på lådan. 
Hjulen var ganska lätta att sätta dit så det gick fort. 
Klart. 
Spackling och målning är kvar men det har inget med funktionen att göra..
Tomas var tvungen att testa lite  för att se hur 3D-skrivaren skulle vändas  
Passar den då? Och hur ser det ut?
Det dags att se hur det  blir. 
Skrivarna och symaskinen får plats. Det blev lite diskussioner om en eventuell låda över symaskinen men det är ett senare problem. Dörrarna har jag tagit med mig för att kapa till och försöka få dit gångjärnen på. 
Vi åkte hemåt vid 17.
Vi hann en kort bit innan vi vände för att hämta Sofias plånbok.
Stopp på McD för lite mat och sen åkte vi direkt hem. Vi var i Välsviken strax efter 20 och Sofia tog sin bil hem. Jag handlade lite och var hemma ca 21.

Fönsterarbete

Publicerad 2019-08-09 13:45:03 i Dagarna som gick,

Söndag 4:e augusti.
Söderväggen.
Jag har ett fönster som blev insatt för flera år sedan när jag byggde taket över ingången vid tvättstugan. Det blev aldrig målat då och inget har hänt sedan dess varken med färg eller insalning/foder.
Så det har sett lite bedrövligt ut.
Det var dags att göra något så jag tog mig samman och började.
Jag fick klyva några brädor både på längden och bredden men det gick ganska fort att såga till insalningen. 
Sen var det bara att borra lite hål och grunda dem så att jag kunde få dit det runt fönstret.
Det passade nästan. Jag grundade en del av utsidan på själva fönstret samtidigt. Resten av fönstret får vänta tills jag vet att det är bra väder flera dagar i rad.
 
Måndag 5:e augusti.
Provmontering.
När jag provmonterade upptäckte jag att utsalningen under fönstret låg lite väl nära skåran som underplåten ska sitta i. Jag fick kapa både panelen och utsalningen en aning. 
 
Det borde räcka. Efter grundmålningen strök jag ett lager med vitt för att vara säker på att skarvarna mot fodren blir täckta. 
Resten av dagen höll jag på med insalningen av fönstren vid stora ingången.
 
Onsdag 7:e augusti.
Fönsterfodren klöv jag från brädor jag hade liggande och efter lite småsågande grundade jag dem också. Inomhus för vädret var opålitligt. 
Mellan skurarna passade jag på att måla en del av väggen närmast fönstret med rödfärg. Jag hann inte mer för det var dags att åka på dans.
Hela väggen ska ju målas men jag tog den delen för att inte behöva måla nära fodren när de är nymålade. 
Sen blev det en kväll på Gårdsjö. 

Norrväggen. Ställningen.

Publicerad 2019-08-08 13:49:00 i Dagarna som gick,

Jag har varit iväg några gånger och försökt få besked om och i så fall hur jag kan få plank till ställningen. De skulle ringa.
Det har inte hänt något på länge och dagarna går så jag var där igen förra veckan. "Återkom på måndag för då är Gunnar här"  var beskedet då.
 
Måndag.
Jag svängde förbi på vägen hem från affären.
När jag kom dit var de helt oberäknat i full fart med att kapa och göra i ordning plank till mig. Så det blev att åka hem efter kärran.
Jag fick lasta själv.
21 plank. 9 lite längre och resten 3,60 meter så det ska räcka med lite marginal. 20 kopplingar till också så att jag kan göra klart hela vägen upp.
Det skulle bli regn så jag ville lasta av kärran innan det började. De kortare planken fick gå först för de kunde jag lägga upp på första våningsplanet. Sen protesterade ryggen lite och jag passade på att ta en kort paus för magen kurrade.
En banan fick räcka för tillfället. 
De längre låg och väntade på mig. Vänta till nästa dag eller inte?
Men det var lika bra att få det gjort så jag bar dem också till ställningen. Det var ingen ide att lägga upp dem för jag ville ha alla stående på kant i regnet. De fick ligga längst ner.
Sen gjorde jag bara en sak till innan jag gick in.
Det gör väl ingen större nytta men jag oljade in alla nykapade ändar. Jag får se om jag ids olja hela plankorna senare. 
På tisdagen var jag ner och betalade.
Givetvis blev det ett besök i affären när jag ändå var nere igen.
 

Torsdag

Publicerad 2019-08-02 12:09:16 i Dagen som gick,

Jag vet inte varför torsdagar känns så "mitt emellan allt" för mig. Det är en dag då jag ofta känner att jag väntar på något.
Nästa dag?
Ingen dans. Och ofta ingen i sikte de närmaste dagarna heller.
Inget vettigt på tv.  
Oftast inget annat inbokat heller.
Alla väntar på fredagen.
Eller på vad som ska hända efter helgen när nästa vecka börjar.
Men. Ibland dyker något upp.
Jag hade just ätit när Sofia ringde och undrade om min kärra var användbar. Hon och Patrick var på Ikea och skulle köpa en soffa. Den gick inte in i hennes bil.
Det var den ju. Även om flaket är dåligt så går det att köra kartonger. Jag sa att jag kunde vara där om en halvtimme och bytte om.
Kärran har sin parkeringsplats bakom garaget och det visade sig att den var lite instängd av saker som grannen ställt på infarten.
Så jag fick dra ut den till vägen för hand och hann nästan bli lite varm av det.
Elkontakten krånglade lite så jag var tvungen att försöka få ordning på det när jag väl hängt på den. En annan granne kom körande när jag stod mitt i vägen och höll på med kärran så jag fick flytta mig lite akut och höll på att glömma kärrlåset mm liggande på bakluckan. 
Som tur var såg jag det när jag gick ur för en sista koll innan jag åkte iväg.
Lite sen till Ikea och Sofia stod och väntade.
Det blev inga bilder från lastningen men kartongerna passade perfekt på bredden. Det behövdes bara ett enkelt band över för att inget skulle kunna hända längs vägen.
Väl framme vände jag bilen och sen fick jag backa tillbaks lite så Sofia blev nöjd med avlastningsplatsen.
De lastade av allt och jag behövde inte lyfta något. På några minuter stod det framför ingången.
Jag frågade om jag skulle hjälpa till att bära upp det men det var inga problem sa de. De verkade överrens.
Så det var bara att vinka adjö och åka hem igen.
Jag svängde in på Biltema och köpte nya elkontakter och ett vinkelbleck. Fästet för kontakten är upprostat och jag ska se om det går att få dit ett bleck för att ordna det och samtidigt byta ut kontakterna. Det problemet får jag lösa "nån dag".
Resten av dagen blev en typisk torsdag.
Lite vattning, städning och mest slött.

Trädgård mm

Publicerad 2019-08-02 11:36:08 i Dagarna som gick,

Onsdag 31 juli.
Sista dagen i juli.
Förr kändes det ofta som om sommaren var slut när augusti började. Jag vet inte riktigt varför men det var en känsla som smög sig på och lite av det finns väl kvar.
Något om chanser som missats kanske?
Mörkret kommer tillbaks?
Semestern slut?
Nu har jag väl nästan aldrig haft den typen av jobb så att jag varit låst till juli som "semester" men många av de jag umgås med har ju mer vanliga semestertider.
Nåväl.
Jag fick hjälp att flytta en rhododendronbuske som jag tröttnat på att ha vid husväggen. Den blir hela tiden för stor för att stå så nära huset och jag ville ha bort den. Grannen hade en liten grävmaskin hemma för att fixa lite med grusgångarna och jag fick assistans att flytta busken.
Jag hade klippt ner den hårt dagen innan.
Det var knappt grävaren orkade dra lös den men det gick. Kvar blev bara ett hål.
Efter en tur över gräsmattan började vi med att gräva ett större hål i hörnet mot vägen. Sen var det bara att lägga dit busken.
"Tack för hjälpen" och Per larvade iväg med maskinen igen.
Mitt arbete återstod. 
Jag grävde upp två mindre buskar ur en annan rabatt och sen var det bara att ösa dit gödsel och jord så att det blev lite av början på en ny rabatt.
Jag får nog fylla på med lite mer efterhand men tills det har satt sig lite får det duga. Helst vill jag få till en liten kulle. Jag ska nog vattna det mer eller mindre varje dag ett tag framöver och sen ska jag försöka få till en tydlig kant mot gräsmattan. Om busken överlever vet jag nog inte förrän nästa år.
Vid huset har jag än så länge bara städat upp lite.
Den rabatten behöver grävas om helt.
Det får bli mer ordning på plattorna närmast väggen om jag ska behålla rabatten alls. Det gäller nog alla mina rabatter men den här är ju halvvägs nu när busken är borta. 
Jag kanske skulle passa på att slamma väggen?
Om jag nu klarar det.
Det är inget jag gjort tidigare.

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en pensionär som slöskriver på lediga stunder. Ofta mitt i natten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela