peterrojder.blogg.se

my world

Mitt i veckan

Publicerad 2019-01-30 09:45:00 i Dagen som gick,

Kall morgon.
Den här gråblåa ljuset blandat med lite orange och lila som hör till kalla vintermorgnar.
Det är vackert.
Alldeles för tamt uttryckt!
Hur ska jag föstärka det utan att det blir en massa ord som inte säger något?
Nu är det lite svårt att se det på morgonen eftersom det vackraste ljuset är mot Fryken och där är det en del träd emellan. Vintertid ganska glest med löv men det skymmer en del ändå.
Så kvällsljuset är lättare att se.
Dimman som kommer smygande.
Bilden tog jag igår innan jag började fundera på mat och dusch för att åka iväg till Hammarö och hjälpa till som stöddansare igen på nybörjar- och fortsättningskurserna. 
Kul på sitt sätt även om nybörjarkursen väl inte ger mig så mycket. På fortsättningskursen är några riktigt duktiga.
Så det blir tredje veckan i rad nu med dans fyra dagar i rad förutsatt att jag kommer iväg i kväll till Kolsnäs.
Nu får jag gå över till bokföring och tankar runt det.

Danskväll

Publicerad 2019-01-28 12:57:53 i Dagen som gick,

Så söndagen slutade med dans.
Jag bestämde mig och åkte in till Holken. Det snöade visserligen men bara lätt och det var mest "flygsnö". Inga problem alls att ta sig fram mot Karlstad. Lite halvdålig sikt nån gång och det drev lite över vägen men inget som motiverade någon "klass 1-varning" som jag ser det.
En normal vinterväg.
Det var ganska tomt på parkeringen när jag kom och kanske 20 personer inne i lokalen. Visserligen var det en liten stund kvar tills det började men det verkade lite konstigt. Donnez har ju rykte om sig att vara populära.
Första dansen var vi kanske fem par på golvet. 
Det fyllde på efterhand och framåt 19 var det i alla fall såpass att det inte verkade ödsligt. Jag frågade och det var som mest ungefär 120 . Jag dansade alla danser och de flesta blev jag uppbjuden. 
I pausen blev jag stående och pratade med en kvinna jag dansat med nån annanstans. Kanske i Fagerås?
Sen fortsatte det på samma sätt efter paus med det lilla undantaget att det långsamt minskade på antalet dansande.
Jag fick nån dans med Agneta på slutet och lovade henne skjuts hem för hon riskerade att missa bussen. Sista dansen med en kvinna från Torsby och sen en extradans på slutet.
Köpte en korv, ut och borstade av snön från bilen och skjutsade Agneta till Herrhagen.
Sen vände jag hemåt och det var fortfarande inga problem att ta sig fram. Hannäsgatan var den mest besvärliga biten för här driver det alltid igen ganska mycket när det blåser på tvären men det var bara att köra.
Dusch, lite mat och så småningom i säng.

Skidåkning!

Publicerad 2019-01-27 15:26:09 i Dagen som gick,

Jag bestämde mig för att känna efter hur det kan vara att röra sig framåt på skidor.
På med underställ och ut. Jag började med att skrapa av lite valla och sen gick jag in och bytte om till de kläder jag letat fram. Det fanns inget vettigt men det fick gå.
Lätt snöfall och det blåste lite men iväg. Jag valde att följa de spår de dragit upp och körde motsols. Så det började norrut fram mot åkerkanten.
Inget vidare glid men det var acceptabelt. Det är ganska platt till att börja med och sen går det utför ner mot vägen. När jag kom ner och började åka söderut blev det problem med spåren. De drev igen men på den första åkern gick det fortfarande att få skidorna att hålla sig där de borde. Jag försökte envist att åka vidare även på nästa åker och nästa men gav upp och vände när jag kom ner till den fjärde.
Sen blev det inte direkt skidåkning utan mer "gång på skidor" på tillbakavägen. Inget fäste alls i stort sett, motvind och uppför en stor del av vägen.
Men jag blev svettig och det var väl själva syftet med det hela.
Nu är jag nyduschad och sitter och funderar på om jag ska åka till Holken och dansa till Donnez i kväll. Jag har inte varit ute på dans utanför Bugg och sånt på väldigt länge.
Kanske dags?
Varför?
Vet inte riktigt.
Jag har ingen aning om någon av de jag tycker bäst om att dansa med är där.
Vi får se. Några timmar kvar än.

Tiden går fort?

Publicerad 2019-01-26 16:51:00 i Dagen som gick,

Det är märkligt hur jag kan uppleva både att tiden går fort och att det samtidigt kan kännas som om vissa saker är länge sedan.
Det är en månad sedan jag fyllde år.
Det känns som ganska nyss men ändå inte. 
Jag har på sätt och vis haft tråkigt en del av tiden och det kan påverka.
Saknad?
Av någon? Kanske det.
Eller väntan på ljusare tider?
Jag brukar ändå kunna stå ut med vintern ganska bra.
Det är nog en blandning av allt möjligt. Jag vet inte vad jag väntar på men det känns som om det är något.  
Ljus?
Jag har hamnat i ett beteende som jag ska göra något åt. De flesta dagar går halva dagen innan jag gör något vettigt. Jag kan sitta framför något tv-program och halvsova. Ibland intressanta program men det leder inte direkt till att något blir gjort och dessutom blir jag för inaktiv rent fysiskt.
Nu på eftermiddagen tog jag mig samman och gick upp på garagevinden för att leta reda på skidorna. Minnet var dåligt men jag hade tydligen lagt dem så att de skulle var lätta att få fram. När kommer jag inte ihåg men jag tror inte jag åkt något alls de sista två vintrarna.
Jag ställde dem mot garaget så länge.
Sen är ju frågan hur användbara de är numera. Jag får nog börja med att ta bort all gammal valla och sen lite försiktigt se vad som blir kvar av glid och fäste.
Axeln har inte varit riktigt bra de sista dagarna så det ska bli intressant att se hur det känns att staka sig fram. Den har ju trots fusk med träning långsamt blivit bättre och bättre. Dagtid är det fullt hanterbart men nätterna är lite sämre.
Det har jag väl aldrig skrivit förut?
Jag stavar fel mest hela tiden.
Kanske läge att gå bakåt i inläggen en gång till och rätta saker? Jag brukar alltid upptäcka något.
Gansak, kansek och några andra ord kastar mina fingrar ofta om bokstäverna i.
För det är väl inte hjärnan?.
Sen har jag sett att jag ofta missar sista bokstaven och ibland även en av två dubbla konsonanter. På telefonen spelar annat in och där blir det ofta en närliggande bokstav och sen hittar den på nya roliga ord som knappast passar in i sammanhanget.
Det kanske alltid är klokt att läsa igenom texter innan de visas upp på något sätt? 
Om det nu hjälper.
Mina ögon spökar en del och det märks mer när jag läser.
 
 
 

Vinterväder

Publicerad 2019-01-24 01:07:00 i Dagen som gick,

Onsdag. En dag som alltid avslutas på Kolsnäs. 
Tisdagskvällen var jag stöddansare på Hammarö.
Det var betydligt jämnare fördelning än förra veckan så vi får se om det behövs i fortsättningen. Ev blir det möjligt att träna lite mer efteråt på parträningen för en av de yngre verkar intresserad av att dansa lite mer när hon ändå är där och hon är duktig.
Jag vaknade strax före 8 efter att ha sovit i omgångar som vanligt. Det såg ut att bli en ganska typisk vinterdag och det märks att ljuset börjar komma tillbaka. Det kändes råkallt när jag tittade ut.
Dimman börjar komma. Det här är taget med mobilen 8.10.
Det ökade på och 8.30 var det betydligt mer dimma. Lite senare gick det knappt att se vägen och bron. 
Men mitt på dagen klarnade det upp rätt mycket och solen var fram ett tag.
Svag men ändå. 13.10. 
Senare på dagen var jag mest sysselsatt med att kolla bokföring och se att alla kvitton sitter på rätt ställe. Jag ska fortsätta med kontering de närmaste dagarna.
Allt borde ha varit gjort för länge sedan.
Jag fick i alla fall iväg kontrolluppgifterna för 2018 så det är klart.
Kvällen ägnades åt motionsdans på Kolsnäs. Lite fler där den här gången. Runt 35 st och ganska jämnt så jag dansade i stort sett hela tiden.
Hemma 22.30 men i säng sent.
 
 

En del dans och annat

Publicerad 2019-01-22 15:21:00 i Dagarna som gick,

Söndag 20:e
Trött på morgonen men kom ändå upp. Inte så mycket gjort under dagen mer än att jag städade undan en del och såg lite på bokföringen. Sedan åkte jag till Kolsnäs vid 14.30 och var där till 23.40.
Det var bara Ulla där när jag kom men vi blev lite fler efter en stund. Det var lite förberett på fredagen så en del av borden var undanplockade för det borde komma mer folk än vanligt. Sannex brukar dra mycket men frågan var hur kylan och annat skulle påverka.
Jag gjorde de vanliga kollarna av papper och lite annat på toaletterna och sen var det för min del bara en del småplock. Sannex var klara ganska tidigt med sitt och åt mat vid 16-tiden. Sen försvann de ut till bussen ett tag innan de gjorde sig i ordning. 
De första dansarna dök upp strax efter 17 och sen kom det fler och fler även om det inte blev fler än ungefär 140. Det var ganska lagom från danssynpunkt men det kunde gärna ha varit fler för ekonomin.
Jag bjöd nog bara upp en gång under kvällen men dansade alla danser. Några danser blev lite kortare för att jag fyllde på vatten. 
Efteråt lite städning och återställning av bord. Jag tog i stort sett toaletterna och lite allmän röjning men var kvar med Ulla och Staffan tills orkestern åkte. Ett par från Köping var också kvar för de hade fått sin väska förväxlad och den hamnade i Torsby. De fick tillbaks den efter att den gjort en rundtur. När de skulle åka startade inte deras bil men när jag skulle hjälpa dem gick den igång utan att jag behövde göra något. Det räckte tydligen att skrämma den lite. 
På hemvägen snöade det lite lätt och när jag mötte en lastbil i kurvan vid kapellet var det tur att jag visste hur vägen gick. Snörök så att det inte gick att se längre än nån meter.
För övrigt lugnt hela vägen utom två rådjur strax före Tolitaskolan och ett på rakan före Norsälven. Hemma stax efter midnatt.
Måndag.
Upp 8. 
Trött som vanligt men vid 10 kom Bengt och vi reviderade motorklubbens bokföring. Det gick ganska fort och när han åkt höll jag på med papper. Jag sammanställde löner och skatter för hela året och gjorde klart för att rapportera in det. Lisa hörde av sig och vid 18 åkte jag till henne och hon körde till Skoghall.
Buggkurs till 20.30. Kvinnoöverskott men det verkade ändå som om de flesta tyckte det var ok.
Hem igen och lite sen i säng.
Idag.
Upp 8 igen och ner till Däcko vid 10 för kontroll av hjulinställningen på CJX.
Den var sådär. Toeout var väl största problemet och det ska jag se om jag hinner göra något åt nu innan jag ska till Skoghall igen som stöddansare. 
Jag handlade på hemvägen och för övrigt under dagen mer papper och lite kontakter med Sofia om lite av varje.
Ja jag flyttade på lite snö också. Det hade jag glömt redan.

En del klart med en av bilarna

Publicerad 2019-01-19 23:30:00 i Dagarna som gick,

Igår fortsatte jag med bromsarna på LJU. Jag bestämde mig för att byta lagret och åkte in till Biltema och köpte ett.
När jag tagit bort alla muttrar och annat trodde jag att det skulle vara enkelt att bara byta ut det
Jag fick inte loss det!
Märkligt.
Så jag bytte sida och satte ihop vänstersidan. Det är alltid en kamp med brickor och fjädrar som flyger åt alla håll. De gick ändå ganska smärtfritt tills jag fick lite krångel med returfjädern på handbromsvajern. 
Jag blev nästan irriterad innan det löste sig.
Det kändes som om jag behövde en paus så jag la av för dagen efter att ha kollat lite i motorrummet 
Idag kom jag efter ett tag på vad det var för fel och insåg att Tomas skulle ha skrattat åt mig. Samma fel som han gjorde när han tog isär. Det sitter två muttrar till bakom fästet till bromsröret och när jag lossat dem gick det ganska lätt.
Ganska och ganska. Lite problem med att få lös bromsskölden från navet men med lite normalt våld löste det sig.
Ihop med allt och sen var det bara att sätta dit bromsskivorna och justera in handbromsen något sånär. Jag fick släppa på vajern en del för att lyckas men för övrigt inga problem med den delen.
Bromsoken skulle dit igen och jag såg till att de inte kärvade och att beläggen kunde röra sig. Det som tog längst tid med det var att få dit låsfjädrarna för beläggen. En enkel sak som bara inte ville fungera utan det fick bli lite mer vanligt våld till slut.
Sen var det i alla fall klart och hjulen kom på.
Städning, oljebyte mm får vänta för Sofia och Patrick kom hem idag och jag hämtade dem vid tåget. 
Så nu har de bilen.
Med fungerande handbroms för första gången sen vi köpte den.
Nu får jag hålla mig lugn med mekande några dagar för det är dans fyra dagar i rad nu och jag måste försöka bli ren om händerna.

Snödag och lite resor

Publicerad 2019-01-17 23:53:00 i Dagen som gick,

Onsdagen var en resdag skulle man kunna säga. I alla fall transporter mellan lite olika aktiviteter.
Jag gick upp tidigare äön vanligt och när jag åt gjorda jag också i ordning lite te och smörgåsar för att ha något att äta under dagen.
Iväg strax efter 8 och en ganska lugn resa till Arvika. Det hade börjat snöa lite lätt men det trafiken flöt på ganska bra. 
På plats på ögonkliniken 9.10 så jag hade marginalen kvar som jag hade räknat med. Bokad tid 09.30.
Sen satt jag där till 10.40 innan sköterskan ropade upp mig.
Kontroll av syn, tryck, synfält och nåt mer. Ögondroppar som bedövning och pupillvidgande. Lite krångel med synfältsundersökningen innan hon var nöjd. 
En stund efter 11 kom jag in till läkaren som tittade i båda ögonen och sa att hon ville beskriva vilka alternativ som fanns för att lösa problemen med dubbelseende.
1. En extralins utanpå den hon satt in vid operationen. Det rekommenderade hon inte.
2. Specialglasögon. Fungerar oftast men bara en del optiker gör sånt. Det var hennes första alternativ.
3. Operation av vänsterögat så att de blir mer lika. Det ville hon inte göra för det är en onödig risk när jag ser så bra som jag gör. Båda ögonen är bra var för sig så hon tycker det är dumt att riskera en operation som kan ge problem med lite otur.
Jag sa bara att av de alternativen var det bara operation av vänsterögat som jag tyckte var vetiigt men det avrådde hon från.
Då finns det ju också ett fjärde alternativ och det är att vänta och se sa hon. 
Så det blev resultatet.
Inget alls utan fortsatta kontroller varje halvår tills starren blir värre?
Jag var ute runt 12 och tänkte åka bort till McD och köpa en hamburgare.
Det snöade och var ganska  mörkt så jag såg ganska bra trots ögondropparna. Det var ganska mycket snö på bilen så det tog en stund innan jag kunde åka iväg. Jag tog på mig solglasögon för säkerhets skull.
Tufft!
Jag valde att sitta kvar och äta hamburgaren där så att det skulle gå ett tag innan jag körde vidare. Mer snö att borsta av när jag kom ut och sen iväg.
Någon plogbil verkade inte ha varit ute på ett tag men det gick att köra undan ganska bra tills jag kom ikapp en kö som gick i mellan 60 och 70. Det var ingen ide att köra om för jag skulle ändå svänga av i Finnebäck så jag låg lugnt kvar bakom.
Vägen över Höjda var heller inte plogad på ett bra tag. Jag såg inte många bilar längs vägen så jag tog några bilder på ett par raksträckor.
Största problemet var att torkarna blev fulla med is efter ett tag.
Så jag fick stanna en gång och knacka bort det värsta. En bit mitt uppe på högsta delen var det lite bättre plogat. Eller jag kanske skulle säga att det gick att se att de plogat där någon gång under dagen.
I en lång uppförsbacke stod det en trailer som tydligen inte kom upp. Det gick lätt att komma förbi så det var inget problem för mig. Förmodligen desto mer för honom.
Utförsbacken ner mot Ämtervik var hanterbar men ganska mycket snö. Jag mötte en annan trailer nedanför backen och jag tvivlar på att den tog sig upp. Plogbilen kom någon kilometer efteråt.
Till Sunne.
Jag satt på biblioteket en stund och läste några tidningar innan jag gick till banken. Prat om försäkringar. I första hand för anställda, Det tog en stund så jag kom därifrån strax före 16 och åkte bort till Ulla och Staffan. 
Staffan höll på att röja undan snö när jag kom.
Sen fick jag grönsakssoppa!
Jag blev med ner till Kolsnäs och vi gjorde i ordning inför dansen. Det var tänkt att det skulle vara en liten kurs för ungdomar innan men det kom inga så det var lugnt till strax före 19.
Vädret?
En av de första som kom hade åkt från Charlottenberg!
Straffan sa att det nästan var värt ett hederspris i det vädret. 
För övrigt kom det inte så många men vi blev ändå 20 stycken trots vädret. Mansöverskott så jag dansade inte så mycket. 
Lite städning efteråt och hemåt strax före 22. Det tog en stund att få bort isen från bilrutorna för det hade regnat en del som avslutning på snöandet.
Riktigt halt på 45:an men inte mycket trafik så det var inga problem. Jag körde ungefär som vanligt men blev faktiskt omkörd av en minibuss som tydligen tyckte att jag körde för långsamt. Sista kilometrarna hamnade jag bakom en plogbil tills jag svängde av mot Tolita.
Den vägen var intressant.
Grå av is.
Det spann på femman av och till så jag bröt nog inte mot hastighetsbegränsningen på så värst många ställen.
Jag kom i alla fall hem och i säng. Som vanligt alldeles för sent.

Lite mer bilreparationer

Publicerad 2019-01-17 23:12:09 i Dagen som gick,

Sofia och Patrick är i England så jag hade tänkt att göra lite med LJU när de är borta. Lat som jag är har jag inte börjat förrän idag och då började jag med bakbromsarna. För säkerhets skull hade jag kört in bilen igår morse så den inte skulle vara alldeles nersnöad.
Ren och fin tänkte jag skriva men det är fel. Den är inte ren och inte heller särskilt fin men den är ganska torr.
Det gick lätt att palla upp den och få av hjulen. Jag fick ett litet ryck och skrapade av en del rost innan jag fortsatte.
Det var inga stora problem med att få av bromsskivorna. Bara det vanliga att allt sitter mer eller mindre fast. 
På vänstersidan var det bara att lyfta av skivan när allt var lossat.
Justerskuven satt fast men det spelade ingen roll för beläggen var helt borta och skivan lossnade direkt när jag knackade på den. Sen var det bara att ta bort justeringen, returfjädrarna och låsfjädrarna. Armen som går ut till vajern var helt stum men gick att trycka loss.
Bromsskivan är ganska sliten så den byter jag också. På andra sidan fick jag krångla lite mer för jag var tvungen att få justeringen att släppa såpass att beläggen gick fria från skivan. Annars samma sak på den sidan.
Bromssköldarna såg bra ut så jag borstade ren dem och strök på lite färg. 
Nu måste det torka så det enda jag gjorde mer var att plocka fram de delar jag behöver i morgon. 
Egentligen borde jag nog byta ena lagret men jag har inget hemma. Det får nog vänta till en annan gång. Nu är det ju lite tjatigt att ta isär det så det hade varit smart att göra det när hälften är gjort.
Om nu inte det finns till rätt pris i stan kanske?

Danskurser

Publicerad 2019-01-15 22:52:00 i Dagarna som gick,

Nu har de varit tre dagar med danskurser i rad. 
På söndagen var jag till Fagerås mest för att se hur det var med fördelningen mellan förare/följare. För mycket folk och jag tänkte åka efter pausen. Men jag blev kvar till 22 (önskemål) och dansade lite allmänt på slutet. Inte några snabba låtar så jag blev inte särskilt varm.
Igår var det kursstart på Hammarö och det var lite för många som kom för att det skulle vara riktigt bra. Lisa åkte med mig och I-M kom med Kristin och Gunlög från Sunne. Alla som var med i höstas var nog där men betydligt fler kvinnor så det var några som fick stå på båda kurserna. Tvärt emot i höstas då det var konstant mansöverskott. Vi får se till veckan när det blir dags att betala.
I dag åkte jag också in till Hammarö för Mats frågade igår om några kunde tänka sig att komma på nybörjar- och fortsättningskurserna för det var kraftigt kvinnoöverskott. Vi var fem som kom och det var ändå brist på förare. På båda kurserna var et väldigt blandad nivå och det är nog bra om några av de som var där avstår eller bara går nybörjardelen.
På vägen in till stan regnade det trots -5 grader. Småhalt och lite svårt att hålla rutan isfri. Blåljus synligt på två ställen på E18 när jag svängde av mot Netto. Jag tog den vägen för att köpa en klädställning som Sofia vill ha och det var ingen större omväg.
Annars inte så mycket gjort utom vanlig dammsugning och lite pappersplock. 
Bilmässigt har jag bytt till vintertermostat på CJX och satt dit ett nytt backspegelglas. Jag har också varit och fått hjulinställningen kontrollerad på LJU och den var inte så rätt. 
I morgon ska jag till Arvika på ögonkontroll och sen får jag väl sitta still ett bra tag innan jag kan åka mot Sunne. Pupillerna måste minska igen efter undersökningen innan man ser särskilt bra. Det verkar bli riktigt dåligt bilväder också med snöfall hela tiden som går över i regn om de får rätt. I Sunne banken vid 15 och sen Kolsnäs på kvällen. 
Kanske läge att ta med fika och en bok?

Färdigkopplat?

Publicerad 2019-01-12 22:03:05 i Dagen som gick,

Idag kom jag igång lite tidigare så nu är det "klart" med dragningen av kablar till lampor mm runt fönstren. Det gick ganska bra trots darrningar. Jag klarar att stödja mig så att det fungerar även om jag får behärska mig för att inte bli irriterad.
Men det är ju ingen större ide att bli irriterad på sig själv.
Särskilt inte som det inte är så mycket att göra åt. Det är nog bara att acceptera och slåss mot så gott det går.
Norrsidan blev bättre. 
Det ska spikas lite tätare men jag väntar med det tills jag vet hur jag ska göra över fönstren och öppningen mot framsidan.
De andra väggarna gav jag mig på igen sen och kortade en del men det mesta gjorde jag efter den här bilden som är väldigt lik den från igår.
Jag hade lös lampan och gjorde om en del så att den ska gå att dra fast lite bättre. Som avslutning kontrollerade jag att alla uttag fungerar som de ska.
Det blev också en kort stund i garaget och ute. Jag tog lös backspegelglaset på CJX. Eller snarare fästet eftersom glaset trillat bort. Sen tog jag bort glasenpå de båda skrotbilarna för att se vilket jag ska välja att sätta dit. Båda har lite småfel så det blir att välja det bästa glaset. i morgon ska jag kolla om inställningen från knappsatsen går att få igång nu när jag ändå kommer åt att mäta vad som händer.
Men det kanske kräver fler händer än jag har?
Resten av eftermiddagen/kvällen har jag slötittat på Arsenal, Liverpool och Chelsea och försökt hålla mig vaken under tiden. Trött. Jag försökte faktiskt somna men det gick inte heller.
Annars har jag en obehagskänsla runt bråckoperationen som jag inte vill låtsas om. Det känns mer och mer men det börjar dra ihop sig till danskurser mm så det får inte vara något som krånglar nu igen.

Mer kopplat

Publicerad 2019-01-11 19:48:28 i Dagen som gick,

Kort om dagen.
Det började som vanligt med att jag var trött och egentligen inte ville gå upp.
Inte mycket att välja på för Sofia och Patrick skulle komma och jag skulle köra dem till tåget så att det tog sig till Arlanda/England.
Vilket blev gjort och de kom iväg nästan i tid.
Lite senare på dagen fortsatte jag med att koppla lite kontakter och annat runt ingången. Jag hade mätt till kabellängderna ungefär och konstaterade direkt att jag var lite väl darrig för att lyckas som jag ville. Jag fäste i alla fall upp allt på plats och använde de verktyg jag hade för att få dit allt.
Jag måste ta stöd och använda minst två händer (ha!) för att få trådarna dit de skulle. Men med lite envishet och muttrande så är de där.
    
Allt verkar i alla fall ha hamnat rätt även om det tar lite på självförtroendet att få slita med sånt som borde vara enkelt. Tänger och skruvmejslar löser det mesta trots allt.
På med locken och södra delen är ganska klar så långt.
Kablarna till höger ska kortas av och sen ska allt spikas ordentligt. Norra delen får jag fixa i morgon så är allt klart för att snickras färdigt.
Det blir lite stökigt i hallen när jag håller på.
Men det är ju bara jag som är här så det kan kvitta. Jag tar mig fram.
Nu ska jag läsa på lite om både Saab 9000 och 9-5 inför garagetimmarna under veckan.

Händelselös dag

Publicerad 2019-01-10 19:32:27 i Dagen som gick,

Gårdagen slutade med årets första motionsdans på Kolsnäs.
Det var inte många där men det blev hyfsade danser ändå. Jag saknade lite mer låtar som jag gillar men det får gå.
Efteråt städade jag lite som vanligt. När jag precis var klar med städningen av toaletterna blev jag uppbjuden av en kvinna som helt enkelt fångade mig och tog flaskan med rengöringsmedel ifrån mig.
Hon ville ha en sista dans med mig innan hon åkte hem.
Jaja.
Jag tog lite golv efter det och åkte hemåt vid 22.
Idag är det inte mycket fart.
Jag har mest hållit på med papper och sorterat om lite bokföring och det är inte mycket att skriva om det. Det blev en kort vända ut vid ingången. Jag kapade till två elkablar som jag tänkte sätta dit i morgon. Jag borde väl förbereda de sista två kontakterna också men det gör jag också i morgon.
Men innan det blir något elarbete ska jag skjutsa Sofia och Patrick till tåget så att de kan ta sig till Arlanda. Jag ska ha deras bil här när de är borta så att jag kan gå igenom den. Allmän service och bromsar bak är väl det första. Sen antagligen lite rostfläckar och avgassystemet men jag får se. Danskurserna börjar till veckan.
Nu lite mer papper.
 
 

Lite mer gjort i studion

Publicerad 2019-01-09 17:15:15 i Dagen som gick,

Idag blev det en kort stund i studion med Sofia.
Jag tog lös några fötter på ett av de skrivbord jag har hemma och åkte in för att få ordning på "kontorsdelen". Sofia var redan där när jag kom och vi satte dit fötterna och vände skrivbordet rätt. Jag flyttade över skrivaren och Sofia passade på att försöka skriva ut lite papper.
Det gick när hon krånglat en stund.
Hyllan jag köpte på auktion passar inte riktigt in så vi får se vad som händer med den. Just nu hamnade den som en liten avdelare mot andra väggen.
Vi fortsatte i studiodelen och började sätta upp hyllor för bilder. Väggarna är ganska mjuka så det är svårt att få pluggarna att fästa.
Vi får se om det sitter. Två av pluggarna verkade sitta bra så vi testade och började städa undan lite.
Den delen ser ganska ok ut.
Lite högt upp kanske?
Kanske att det blir en hylla till under?
Sen är det bara att bestämma hur alla möbler ska placeras. 
Rummet är väl egentligen lite för kort för att det ska vara enkelt att fotografera så möblerna kan inte stå där fotografen behöver röra sig.
Utrustning kan alltid placeras i förrådet om det inte behövs.
Spegeln ska sättas upp på ett lämpligt ställe och det ska in ett sminkbord någonstans. Antagligen mot den vägg som inte syns på bilden.  
 

Gör om och gör rätt?

Publicerad 2019-01-07 23:15:50 i Dagarna som gick,

Gårdagen blev en ganska slö dag som vanligt. Trött och allmänt velig känns det som ibland men det är väl inte så mycket att bry sig om kanske.
Jag plockade i alla fall bort allt som har med jul och advent att göra.
Nästan allt.
Inte gardinerna. De får hänga kvar några dagar till så jag får fundera på hur jag ska göra med de jag hade förut. De flesta har nog varit med i stort sett sedan huset var nytt.
Jag var ner i källaren med en del av sakerna. När jag ändå var nere skruvade jag loss lite mer saker till underredet på skrivbordet från de bordsskivor som står där. 
Jag bar upp det jag skulle ha med in till studion och la i hallen. Nu ska det inte saknas något för att få dit benen.
På kvällen åkte jag till Fagerås på motionsdans.
Jag tänkte bara stanna en kort stund för att känna hur det kändes i axeln så jag hade planerat att åka vid fikat. Det var mycket folk och överskott på damer. Inte direkt min favortimusik men det gick.
Flera av de som jag har lätt för att dansa med var där men vid fikat tänkte jag åka ändå. Jag gick ut i hallen och jag blev stående och pratade lite. 
Tiden gick och även efter pausen var det brist på killar så jag blev kvar.
Till 21.30.
Då fick det räcka. Axeln kändes inte helt bra men det gick.
Sen sov jag trots motionen riktigt uselt i natt. Jag gick upp strax efter 8 i alla fall.
Mat och sen bar jag ut saker till bilen. Jag tog med alla ramar som vi hade liggande och det blev fyra kassar fulla.
Vattenpass och lite mer verktyg kom jag ihåg.
När jag skulle åka tyckte jag framhjulen såg lite konstiga ut så jag svängde in på macken och kollade lufttrycket.
Lågt i båda.
Så jag fyllde på. Hoppas att det inte är punktering utan "bara" läckage som jag haft på flera däck. Jag har ju fått fylla på då och då på rätt många av de däck jag köpt de senaste åren.
In till studion.
Sofia var där och städade och plockade i förrådet. Jag började med skrivbordet. Först satte jag dit mittenbenet och sen började jag med den andra sidobiten. Sofia kom och hjälpte till och nu är alla benen på plats och allt är fastskruvat. 
Fötterna som jag gjorde i trä är helt felgjorda och går inte att använda. Den fot jag tittade på när jag bestämde mig för hur jag skulle göra var inte komplett och skulle dessutom passa i ett hål vilket jag inte förstått. Så jag ska lösa det på ett annat sätt.
Just nu tänker jag lösa det genom att ta fötter från ett bord här hemma och göra den andra lösningen här. Då kan vi få bordet rättvänt nästa gång jag är in till studion!
Som vanligt bevisar det väl än en gång att det är bra att kontrollera hur saker ska göras innan man gör något. Jag borde lära mig nån gång?
 

Plockdag

Publicerad 2019-01-05 19:35:50 i Dagen som gick,

Upp strax efter 8 trots att jag var trött.
Lite plock på förmiddagen med adventsstjärnor och annat men sen gick jag ner i källaren och skruvade loss fler delar till underredet på skrivbordet.
Jag hittade en fot till igår men jag hittade inte fler så det saknas ändå fötter till benen. Något slags gummifötter borde gå att använda om det fanns något tillräckligt tjockt att få tag på. Jag la en stund på att leta på nätet men ingen av de lokala kedjorna verkade ha något som skulle kunna gå att använda.
Så jag tänkte bara "jag gör några i trä". Det borde gå lika bra.
Sagt och gjort.
Jag letade reda på en lagom tjock bräda. 
Originalfoten var ungefär 6 cm. Jag bestämde mig för att göra dem lite större och märkte ut var jag ville ha styrhålen. 
Det första hålet var bara för styrning och jag borde varit noggrannare med att få det lodrätt. Allt annat beror ju på riktningen på det hålet.
Jag behövde försänka hålet på ena sidan så att jag kunde använda vanliga bultar för att fästa foten.
Sen var det bara att fräsa ut fötterna med en hålfräs. Det styrde lite dåligt.  
Jag körde från båda håll och det kom inte riktigt i linje. 
Det syns också att hålet som borde varit i mitten hamnade lite snett när jag borrade upp det för bulten. Så jag fick slipa och justera lite för att få dit bultarna.
Nu återstår det bara att testa om de duger. 
Det får bli på måndag då jag ändå ska in till Karlstad för besöket hos allergiläkaren.
För övrigt har det inte blivit mycket gjort idag. De flesta adventsstjärnorna är nedtagna. Kvar är de på hallen uppe och jag väntar nog till i morgon med att ta ljusstakarna på framsidan. 

Slödag?

Publicerad 2019-01-04 23:49:41 i Dagen som gick,

Vaken några gånger under natten som vanligt.
Jag hade tänkt gå upp 8 men vaknade givetvis 6.30 och kunde inte somna om. Det gjorde kanske inte så mycket för jag skulle ju in till studion till 10 var det tänkt.
Jag hade förberett lite så att jag inte skulle behöva ner i källaren innan jag åkte. Ben och lite annat till skrivbordet bar jag upp igår kväll och jag hade också gjort i ordning en hel del som skulle till tippen.
Jag tog tippen först innan jag åkte in till stan så jag blev några minuter sen. Sofia kom strax efter.
Vi började med att vända på skrivbordsdelarna för att se vad som behövdes för att få ihop allt och få benen på plats.
Jag var trött men kunde ändå konstatera att vi behövde köpa skruv och lite annat.
Det verkade som om jag nog skulle tagit med mig lite mer delar till ramen. Det saknas också fötter på benen.
Så vad göra?
Ge upp och åka hem igen?
Det var inget alternativ så vi åkte och handlade.
Biltema för skruv och brickor till bordet och hjul till hyllan som syns till höger. Vi passade på att åka till Ikea för att äta lunch men det var alldeles för lång kö så det fick bli hamburgare i stället.
Åter till studion. Sofia satte hjul på hyllan och jag skruvade fast en av skivorna och satte dit ett av benen. 
Sen gav vi upp och åkte hem för dagen.

Trött?

Publicerad 2019-01-03 22:52:45 i Dagen som gick,

Jag vet inte riktigt varför jag är så trött?
Kanske jag sover sämre än jag tror?
I vilket fall som helst så får jag kämpa för att hålla mig vaken så fort jag sätter mig ner och inte gör något. Lösningen är givetvis att göra något så jag försökjer att inte vara helt sysslolös någon längre stund.
En helt annan sak som stör mig ganska mycket är att mina händer darrar. Vet inte om det hör ihop?
Jag är van sedan många år att kunna göra det mesta jag vill. 
Så det stör mig att behöva kämpa med sånt som förr var ganska lätt.
För något år sedan var jag riktigt darrhänt och då trodde jag att det var en biverkan av en av de mediciner jag hade då. Jag fick några gånger be om hjälp för att knäppa knappar och andra småsaker. Det gjorde att jag fick kämpa mot en viss förnedringskänsla.
Jag blev skickad till neurologen.
Läkaren på neurologen hittade inget direkt fel utan tyckte vi skulle vänta och se.
Hans första kommentar var annars "Det är i alla fall inte Parkinsson". Han trodde nog jag var nervös för det. Jag darrade för fort och det blev värre när jag försökte koncentrera mig.
Det var inte något jag ens tänkt på men givetvis är det trevligt att få höra att det troligen inte är dödligt vad det än är.
Det blev i alla fall bättre men är fortfarande ganska störande.
Som t ex när jag skulle sätta dit några sladdar i det dubbla vägguttaget. De behöver kopplas ihop så att det räcker med en sladd in till kontakten.
Det syns nog på bilden hur jag förberett inkopplingen. 
Det är ganska tålamodsprövande att pillra med sånt när jag ibland måste styra skruvmejseln med båda händerna för att kunna få i den i skåran på skruven.
För att inte tala om att trä in sladdarna där de ska vara.
Karaktärsdanande kanske?
Jag tänker inte tala om hur lång tid det tog att göra i ordning båda uttagen men det är ordnat så att de går att sätta på plats.
Nu ska jag försöka sova lite längre genom att lägga mig tidigare.

Stormigt

Publicerad 2019-01-02 22:41:23 i Dagen som gick,

Inatt sov jag sämre än på länge.
Nu berodde det inte så mycket på axeln utan minst lika mycket på blåsten. Huset skakade och något ute gnisslade envist varje gång det blåste lite mer. 
Och det var ofta.
Jag var för trött för att klä på mig och gå ut och se vad det var utan försökte sova ändå.
Det gick väl sådär kan man säga.
Så det ledde till en slöare dag än vanligt till och med.
Halvsovit framför tv:n några gånger.
Plockat undan något lite av julsakerna. (Nja. Samlat ihop är nog ett bättre ord för det står på bordet och ligger på golvet.)
Sorterat lite tvätt men det gick fort.
Sen var jag ut en sväng och klippte bort alla grenar som låg mot taket. Det var inte de som gnisslat utan troligen några plåtar som blåst omkull framför garaget men jag tog bort grenarna i alla fall. När jag ändå bar bort dem passade jag på att plocka ihop en del andra som blåst ner på gräsmattan och vägen.
Lite prat med Martin och Sofia.
Jag tänkte koppla lite mer el men blev sittande ett bra tag. När det blivit mörkt tog jag ändå tag i det och satte dit några sladdar i de dubbla uttagen. De är inte hopkopplade och jag vill ha båda till en ingående sladd. Pillrigt.

Och nu sitter jag här igen efter att ha sorterat in mina underkläder i garderoben.
Ännu en dag till ända?
 

PL-dag

Publicerad 2019-01-02 22:27:37 i Dagarna som gick,

Ingen riktig ordning på det jag skriver nu och det är mest en dagbok:
Jag har fortfarande lite problem att läsa så det får vänta med kommentarer om böcker och när det gäller andra tankar avvaktar jag tills jag vet var jag landar.

Lördag 28:e
Vi hade bestämt att det skulle bli en pizzakväll framför tv:n när vi skulle se på bl a Liverpool-Arsenal.
In till KIl och handlade lite. Sen blev det "bakdags": Jag fick äran att göra degen så det finns det inga bilder på. Martin och Wajiha tog hand om fyllning och ost så det blev fyra lite olika pizzor.
    
  
Vackert?
Det här är min och Martins. Det blev en del ost över.
Tomas och Wajiha satte in sin pizza lite före mig och Martín så det började innan våra var klara.
  
  
De var måttligt intresserade av matchen ser det ut som.
Arsenal fick storstryk. 5-1 till LIverpool.
Sen blev det lite casino och femkort.
 
  
 
 

Städning. Ännu mer el.

Publicerad 2019-01-01 14:09:55 i Dagen som gick,

Jag kom hem från Fagerås ungefär 2. I säng runt 02.30 och sov till 8 med bara en vaken stund runt 5.
Upp ganska snart och efter mat och annat fortsatte jag med tvätt och grovstädning.
Det blir en del tvätt när det är flera här i huset.
Jag hade börjat med handdukar och en del kläder igår och fortsatte idag först med "danskläder" och sedan mer handdukar. Just nu går maskinen med några lakan.
Jag tumlade och vek undan de flesta handdukarna. 
Kalsoingen mm har jag varit lat och tumlat så de ligger slängda på golvet i mitt rum
När jag städat undan en del och hängt tvätten gick jag över till att fortsätta där jag slutade igår med eldragningen. Jag ska snygga till en del när jag mätt klart allt men just nu handlar det mest om att grovmäta.
Startläge idag.
En hel del av det här ska sättas dit.  
Inte verktygen givetvis men de ligger framme tills jag är klar.
Återkommer när det blir mörkt.
 

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en pensionär som slöskriver på lediga stunder. Ofta mitt i natten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela