peterrojder.blogg.se

my world

Gamla minnen

Publicerad 2018-03-31 23:42:40 i Dagen som gick,

Jag tittade i en låda med gamla bilder och hittade alt möjligt. 
Gamla studiekamrater, vapenfritjänsten, en del släkt ........
Sen såg jag två bilder som visade att jag nog var lite smalare under värnpliktstiden på Futurum 1981. Nån gång under våren var jag med i en liten teaterföreställning som handlade om situationen i Chile. Regissören var flykting från Chile och sällskapade med en av de anställda på Futurum som frågade mig om jag ville vara med.
En intressant upplevelse. 
 
Senare under året lämnade jag vapenfritjänsten och började som lärare, efterträdde pappa som studierektor, började umgås med Krisitna och Martin .......
Det hände mycket det året.

Våffeldag

Publicerad 2018-03-25 17:37:51 i Dagen som gick,

Sofia fyller år och vill ha våfflor så det är inte mycket att välja på.
Innan de kom hade jag lite annat i huvudet.
Jag behövde byta dörrhandtaget på bakdörren på min 9000 så jag pulsade fram genom snön och tog lös ett på en av skrotbilarna.
Det gick ganska lätt.
Förvånanvärt lätt.
Jag är lite härdad när det gäller dörrarna och småkrångel.
Strax efter att jag var klar med det så kom So o P så jag gjorde smet och började med våfflorna. U o K kom lite efter 13 och vi åt våfflor med grädde, glass och sylt. Småprat om lägenheten och vad som är kvar att göra.
När vi plockat undan och alla åkt gick jag ut för att byta ut handtaget.
Först flyttade jag bilen lite för att hamna i solen innan jag började. 
Varmt och skönt jämfört med de senaste dagarna.
Bytet gick också förvånande lätt.
Lite krångel med att låset hängde sig i fel läge så jag fick börja om lite men annars flöt det på. Det brukar alltid krångla med att få låsknappen genom klädseln men det gick utan större problem. Skruvarna gick också att få dit igen utan nämnvärt våld.
Så nu fungerar alla dörrar igen.
Återstår att bestämma om jag ska åka och dansa lite eller stanna hemma och göra något mindre fysiskt?
Det har varit många bra orkestrar i närheten senaste dagarna men jag har valt att inte åka nånstans. Tydligen undviker jag att riskera att känna mig utanför?

Mer snickrande

Publicerad 2018-03-25 11:40:10 i Dagen som gick,

Igår var jag både lite elektriker och snickare hos SoP. Två strömbrytare bytta och taklampor fixade innan det blev mer listsågande. Taklisterna i sovrummet är där och nu fattas lite list runt dörrarna så att golvlisterna går att göra klara.
Inga bilder från det men några bilder från hur det såg ut innan de började flytta in.
Sovrummet färdigtapetserat:
 
 
Det jag hann göra innan de flyttade in var lite golvlister. 
Listerna runt garderoben och dörren måste dit innan det går att göra klart de sista väggarna. Fönstret går fort bara det finns mer lister.
Vardagsrummet var också bara delvis klart.
 
Det enda som hänt sedan dess är att listen vid balkongdörren är avhyvlad mer och sitter på plats. Annars är det samma sak där. Dörrlisterna måste dit innan den sista väggen kan göras klar. Taklisterna ska dit men är inte köpta än.

Dansande

Publicerad 2018-03-23 00:00:00 i Dagarna som gick,

Helgen som gick blev det en del dans. En del planerat och några timmar som jag inte räknat med.
På lördagen var jag upp och hjälpte till på Kolsnäs runt en foxkurs och blev lite oplanerat hjälpdansare på kursen. Så det blev fyra timmar halvmotion. Lite städning efteråt så jag var hemma ungefär 19.
På söndagen var det orkesterdans med Framed på Kolsnäs så då var jag där från 16 till 23.45. Först var det smörgåsar och lite annat som skulle fixas innan alla började droppa in. I-M och jag ordnade smörgåsarna. Orkestern började spela vid 18. De var bra och jag hann med ganska mycket dans på de timmar de spelade trots lite "kökstjänst" och servering. Städningen efteråt blir alltid senare när det är orkester för det går inte att torka golvet förrän de har lastat ut och är klara.
Ulla, Staffan och jag var kvar till slutet och I-M gick strax innan när allt utom dansgolvet var färdigstädat. Dansgolvet tog jag efter 23.30.
På måndagen var de dags igen för veckans utmaning och nöje.
Buggkursen på Hammarö.
Min tur att köra och I-M åkte med.
Det gick ganska bra fram till den sista turen som jag inte fick ordning på. Vi testade den igår på motionsdansen och det gick lite bättre men jag måste få till placering och rätt timing.

Alternativ lördag

Publicerad 2018-03-17 23:58:16 i Dagen som gick,

Sen upp.
08.10.
Men jag vaknade 7.15.
Sofia och Patrick var redan iväg när jag gick upp.
Förmiddagen gick åt till lite plock och sen hyvlade jag av dörrlisten som ska sitta till höger om balkongdörren.
Lite snabbmat, dusch och iväg till Kolsnäs till 12.
Danskurs. Fortsättningskurs i fox.
En snabbkoll av toaletter och annat och sen gjorde jag smörgåsar innan kursen började. 
Det visade sig att det blev jämna par om jag var med så jag var "stöddansare" under hela kursen. På fikarasten skötte jag en del av serveringen och efteråt blev det några korta danser och lite småstädande. Det är dans igen i morgon kväll så det var ingen större ide att göra den vanliga städningen.
Hemma igen 19.40.
S o P har börjat flytta en del saker och har kört iväg en del kartonger. Kärra i morgon.

Snickarglädje?

Publicerad 2018-03-17 23:47:44 i Dagen som gick,

Fredagen blev mest en snickardag.
Eller vad det nu ska kallas.
Sofia och Patrick åkte iväg tidigt och fortsatte med tapetsering. Jag åkte senare och var in på både Kils Trä o Bygg och Biltema utan att hitta det jag letade efter innan jag åkte till Byggmax och köpte lite lister.
List till dörr och fönster i vardagsrummet.
Jag började med en del av golvlisterna och gjorde i stort sett klart kortväggarna. Tanken var att listerna på de andra väggarna är lättare att ordna för de har en rak avslutning mot dörrarna.
Innan jag fortsatte med de andra golvlisterna var jag tvungen att sätta dit listerna runt dörrarna för att kunna mäta hur långa golvlisteran skulle vara. Sofia och Patrick var och köpte lite mer saker och kom tillbaks med mat.
Jag tyckte inte det var riktigt läge inan jag var klar med fönstret men gjorde ett avbrott. 
Inga stolar och bord så jag satte mig på golvet och åt en sallad. 
Efter maten justerade jag listerna lite och gjorde kortväggarna klara. 
Dags för balkongdörren och fönstret. Listen runt balkongdörren på ena sidan blev ett litet problem för karmen och väggen var inte i linje. Jag blev tvungen att ta med den listen hem för att hyvla av den på ena kanten så att den blir tunnare. Den får jag sätta dit senare.
Den listen fick tillfälligt ersättas av en kort bit så att jag kunde mäta och sätta dit golvlisterna mot balkongen.  
Jag fortsatte med fönsterlisterna och under tiden tapetserade S o P sovrummet.
Det är lite fler hörn i det rummet men de har fått en viss rutin redan och det flyter på ganska fort.
Sofia är på väg in i hörnet. 
Och nästa bit lite omlott.
Samma sak igen fast åt andra hållet.
Lite mer klister bara så blir det bra.  
Inte många våder kvar innan det rummet också är klart. Jag hade redan åkt hem innan sista våden för dagen.

Inte på skrivhumör?

Publicerad 2018-03-16 23:50:38 i Dagarna som gick,

Jag märker att jag inte skrivit så mycket nu på ett tag.
Kanske jag inte tycker det händer så mycket?
Eller om jag inte hunnit?
Jag vet inte riktigt varför men jag har blivit sittande med bilder och annat och sen har klockan varit lite väl mycket för att få till något vettigt.
Vissa dagar har jag faktiskt varit ordentlig och planerat föreläsningar och annat på ett sätt som jag borde göra oftare. Kursen är snart slut och nu har jag bara ett förmiddagspass kvar och det är mest tänkt att vara repetition och genomgång av en gammal tenta. Det som ärt kvar för min del är att skriva rent en del och lägga ut på kurshemsidan och sen måste jag göra tentan.
Dansen tar en del tid men det stör inte utan är mest roligt.
Jag har hållit på med CJX en del. 
Elsystemet krånglar.
ABS-lampan lyser ofta och oregelbundet och vissa av instrumenten visar inget vettigt.
Sen började oljetryckslampan lysa förra veckan och påstod att det inte fanns något oljetryck under 1500 varv. Jag bytte givaren och fjädern i tryckregulatorn så försvann det. Kladdjobb men ganska enkelt.
Instrumentbelysningen har krånglat länge och lyste när den hade lust.
Vilket i praktiken betydde att den oftast inte lyste. Jag har undersökt det flera gånger och testat med flera olika reostater. Det var samma fel med alla och slutsatsen då blev att det måste vara anslutningskontakten. 
Jag försökte hitta glappet genom att dra och vicka på sladdarna men den verkade fungera trots allt.
Det slutade med att jag tog isär själva reostaten och hittade en del skumma lödningar. Jag skrapade lite och lödde om några pinnar som gick till kontakten och plötsligt fungerar den. Tyvärr har jag tappat bort en liten plastbit så innan jag hittar den går det inte att reglera ljuset. Det kvittar tills vidare. Jag har ställt in det på max och det är inte särskilt starkt.
Det känns bra att kunna se instrumenten när det är mörkt. Jag var tvungen att lysa med en ficklampa när jag ville se hur fort jag körde. Det visade sig att jag är ganska bra på att veta hastigheten även när jag inte ser mätaren men det är lugnare att kunna kontrollera det. 
När jag får tid och lust ska jag kolla de andra reostaterna och se om det är samma fel på dem. I så fall är det ett klart fabrikationsfel.
Så nu återstår främst ABS-krånglet. Instrumenten kan jag ta senare men jag behöver besiktiga bilen den här månaden för att slippa körförbud.
Den nyinköpta LJU har också lite lustigheter för sig,
Halvljuset på höger sida "flämtar till" då och då. Enligt webben ska det bero på lamporna så jag har köpt nya xenonlampor och ska byta allt till veckan. 
En genomstädning och tvätt till så är nog hundlukten nere på en tolererbar nivå. Ättiksbehandlingen gjorde stor skillnad men det kan bli bättre.
Sovdags.
Jag får fortsätta med snickrande och annat i morgon.
 

Funderingar

Publicerad 2018-03-10 11:20:00 i Lite för personligt,

Vi satt och pratade häromdagen och av någon anledning blev det lite funderingar runt åldrande. Kanske inte så konstigt eegentligen men det är inte något jag ägnat så mycket tankar åt.
I alla fall inte konkreta tankar.
Jag känner mig inte direkt gammal.
Även om en del av kroppen verkar lite sliten så tror jag huvudet är ganska med än så länge.
Vad jag märker.
Visst kan jag tappa ord ibland och bli tvungen att fundera på hur jag ska uttrycka mig. Men det problemet verkar mer ha att göra med "stress" och har funnits många år nu.
Men ändå.
Faktum är ju att åldern lär märkas mer och mer och det är inte så många år kvar. 
Jag kan inte förutsätta att jag är pigg i 20 år till. Det är snarare troligt att jag inte lever om 10 år om jag ska vara realist.
Dags att göra något roligt?
Det får nog bli på egen hand i så fall för jag verkar inte vara en person som har lätt att hamna i någon relation.
Men det inte roligt att göra saker ensam.
Eller också fortsätter jag som nu men ser till att hålla mig mer sysselsatt. Tankar på ensamhet och annat hinner man inte med om man är upptagen.

Mer garagetid

Publicerad 2018-03-04 00:17:53 i Dagarna som gick,

Slutet av veckan blev två dagar med mycket tid i garaget. CJX har inte varit så körbar nu på några veckor för fläkten har inte haft lust att fungera. Det började med att den bara gick ibland men sen slutade den helt och det blev både kallt och mycket imma på rutorna. Det var lite besvärligt att torka av rutorna hela tiden.
Inte helt trafiksäkert med andra ord.
Det ledde till att jag köpte en annan bil av grannen.
Men den ska ju fixas så på torsdagen körde jag in den i garaget för upptining. Lite senare på dagen började jag plocka bort det mesta i "akvariet" som de kallar det. Dammsugning och renblåsning gjorde att det var ganska rent när jag började. 
Innan jag tog ur fläkten testade jag om den gick. Den gick när jag anslöt den direkt till batteriet men den fick ingen spänning via kablarna. Jag letade vidare och hittade en bränd kontakt.
Jag var inte säker på om kontakten i sig var problemet eller om det kunde vara drivkretsen. Det kanske var fläkten trots allt? Jag bestämde mig för att bytra allt när jag ändå hade det tillgängligt. 
Så jag tog ut torkarmekanism och fläkt. Det är en del annat som måste lossas för att komma åt men jag hade ju gjort det förut när jag tog ur det på skrotbilen. Trångt och irriterande men det gick hyfsat med lite hjälp på slutet av Sofia. Hon fick vara min tredje hand ett tag.
Slutlig felsökning och hopsättning fick vänta till fredagen.
Så startläget på fredagen var:
 
Jag började med att ta isär och göra ren fläkten. Den fick vila på vindrutan till vidare.
Mer dammsugning och renblåsning nu när det torkat upp lite. 
Allt såg rätt ut förutom kontakten.
Den var för skadad för att använda så jag fick skarva in en annan som jag klippte lös från skrotbilen. Jag lödde ihop kablarna. De blev isolerade och tejpade till en gemensam härva innan jag fortsatte.
En liten bieffekt av det var att jag blev tvungen att laga en lödkolv. Den jag brukar använda var för klen så jag fick leta reda på den största jag har. Det visade sig snabbt (lite gnistor) att kabeln var så söndertorkad att det blev kortslutning i den och jag fick byta sladden.
Och det gick som vanligt inte utan vidare men det gick.
Sen var det "bara" att sätta ihop allt igen. Den som har dåligt tålamod ska nog inte försöka sig på att sätta dit fläkten på en 9000. Det var halvbökigt att få loss den men betydligt värre att få dit den igen.
Tryck undan AC/värmenehet åt sidan och försök haka dit fläktkåpan uppåt samtidigt.
Kul.
Och trångt.
Jag fick stå på knä ovanpå motorn för att komma åt.
Det krävdes många försök och en hel del lirkande. Lite blodigt för det finns en del vassa kanter runt om men det gick till slut.
Lite fusk för jag delade gummipackningen och trädde dit den i efterhand. Silvertejp är bra.
Jag satte dit en annan torkarmotor och när slangar och diverse el var på plats såg det nätan färdigt ut. 
En första test.
Fläkten och torkarna fungerar!
Återstår att se hur länge,
Lite plastbitar för att få det tätt uppåt saknas på bilden men de kom dit och sen fick jag hjälp med att få på huven igen.
En provkörning återstår.
 

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en pensionär som slöskriver på lediga stunder. Ofta mitt i natten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela