peterrojder.blogg.se

my world

Tisdag = Resdag?

Publicerad 2018-02-28 13:28:08 i Dagen som gick,

För Sofia blev det en riktig resdag. Andra tisdagen i rad.
Vi var lite fundersamma innan vi tog den nya bilen men den måste testas.
Dagen började med att hon först skjutsade mig till Kau och sedan åkte till Vålberg. Tillbaks till en fotografering i stan och skjuts av mig ner till centrum. Åter till Vålberg och sen en fotografering till i stan.
För min del blev det lite överraskningar. 
När jag kom till Kau var mitt arbetsrum och min dator ockuperade.
Det satt en för mig okänd person på rummet. Jag kom inte åt något och jag fick tänka om. Utskrifter och annat jag planerat att göra innan föreläsningen fick vänta.
Det kändes lite märkligt att jag inte fått någon förvarning alls men det var ingen större ide att hetsa upp sig. 
 
Gilla läget?
Jag hängde av mig jackan i ett annat rum och satte mig och renskrev några saker. När det var dags gick jag och hade min föreläsning. 
Några kollegor talade om att jag tydligen blivit av med rummet och kanske också datorn. Riktigt hur visste de inte.
Resultatet blir väl att jag inte har någon anledning att vara där mer än minimum.
Sofia kom och hämtade mig och körde ner mig till centrum. Jag lämnade ett par handskar till Simon och drällde sen runt ett tag innan det var dags för mitt besök på Allergicentrum vid 14. Efter den obligatoriska halvtimmen gick jag till biblioteket och väntade på att Sofia skulle bli klar.
Strax efter 15 kom hon vi åkte och köpte hamburgare. Matpaus vid Kroppkärrssjön innan det bar iväg mot Skövde. (På vägen till sjön lyckades jag bromsa så att Sofia fick Cola på det mesta.)  
Kallt och blåsigt gjorde att det drev snörök över vägen överallt där vinden kom åt men det var inget direkt hinder. Det var risk för lite halt men måttligt med drivor.
Vi kom fram och Sofia rusade in för att slippa kylan. Hon började jobba och jag gick in i affären bredvid för att hitta lite kex eller nåt att småäta på vägen hem.
Inga större problem utan Sofia var klar vid sjutiden.
Vi köpte sallad och åkte hemåt.
Mer vind och snörök.
Ett kort stopp på vägen för att äta upp salladen men för övrigt körde vi på och var hemma 21.30.
Halvfrusna.
För övrigt lagom trötta och trots det kom jag sent i säng.
 

Garagetid

Publicerad 2018-02-24 00:21:13 i Dagen som gick,

Nu  har det varit några dagar med mycket plockande av kvitton och andra papper.
Det är lite kvar och jag måste också sätta mig och renskriva föreläsningsanteckningar så att jag kan lägga ut en del till studenterna.
Men idag blev det annat.
Vi fick in en av de gamla Saabarna i garaget igår och jag började plocka isär den idag.
Patrick hjälpte mig ta av huven innan de åkte för att besiktiga lägenheten.
Jag hade gjort en del för några veckor sedan så torkare och en del plast var redan borta. Den hade stått ute sedan dess så innan jag kunde fortsätta var jag tvungen att städa och dammsuga lite för att få bort löv och annat som låg i vägen. 
Sen var det bara att skruva på,
Bara?
Jag fick snart lite problem men det löste jag genom att ta bort mer och mer i motorrummet.
Torkarmotorn fick jag lös och med lite trixande gick det att lirka ut den. 
Fläkten var svårare och jag gick och läste på lite igen. Det finns en bra beskrivning på nätet. 
En del skruvar satt lite trångt men jag har ju kanske lite mer verktyg än vanliga hemmaskruvare så det var inget större problem.
Då var det var värre med sikten och att få ner händer till rätt ställe, Långa skruvmejslar och en förlängare hjälpte till. Jag lyckades lossa fläktkåpan så att den gick att lyfta fram från värmeenheten men där tog det stopp ett tag.
Det var frestande att bocka till plåten lite men jag ville försöka utan att förstöra något för att veta hur jag ska sätta in det senare.  
Efter en del vridande och vickande fick jag den förbi allt som satt i vägen och nu ligger delarna på golvet framför bilen. 
Det krävs en rengöring innan jag sätter in det i den andra.
I bakre delen av motorrummet är allt utom insugsdelen till ventilationen borta. 
Sladdarna är kvar men annars är det ganska tomt.
Nu är frågan om jag ska fortsätta ta isär den bilen mer eller fixa den andra först? CJX 
behöver komma igång nu när Sofia och Patrick flyttar ut så att det finns minst två fungerande bilar.

Full dag

Publicerad 2018-02-22 00:02:54 i Dagen som gick,

Tisdagen blev en ovanlöig dag på sitt sätt men ändå inte.
Tidigt upp och iväg till Kau för att ha en hel förmiddag med räkneövning och föreläsning. Lite prat med studenter och sen lite mer prat med Lars-Ove när jag kom till arbetsrummet. Sofia hade hört av sig på sms och just när jag skulle se vad hon ville ringde hon.
Nya förslag på dagens resor. Hon hade klarat av Arvika snabbt och nu undrade hon om jag kunde hinna hem till 13 så att vi kunde åka tillsammans till Säffle och sen fortsätta därifrån till Skövde. 
Jag fick bråttom hem för att det skulle gå.
Hemma 13.01. Snabbt in och sen iväg direkt.
Vi var famme i Säffle lite före 14. 
Sofia gick in på företaget och jag satt kvar i bilen. Jag höll på att somna trots att det inte tog många minuter men kvicknade till när hon kom ut igen.
Iväg ner mot Trollhättan efter ett kort stopp så att jag fick i mig en hamburgare. Sofia var inte hungrig.
Som vanligt halvtråkigt längs vägen och man väntar bara på att komma förbi alla 70- och 80-sträckor. Efter Trollhättan känns det som om det går lite fortare men det är en bra bit kvar.
Framme i Skövde satt jag i bilen ett tag och höll på med ringsignaler mm till telefonen innan Sofia tyckte jag kunde komma in. 
Väl inne ägnade jag mig mest åt att städa lite när Sofia uppgraderade allt möjligt.
Klart strax efter 7 och sen hemåt i mörkret. Tankning och mat innan vi lämnade Skövde men sen var det bara att åka.
Hemma 22.
 

Garagestädning

Publicerad 2018-02-19 11:18:36 i Dagen som gick,

Det blev en ganska lugn dag med fortsatt pappersarbete och en del städning av garaget. Jag hittar inte alla kvitton men det kan jag lösa även om det stör mig att jag förmodligen har det snyggt sorterat nånstans. Antagligen på något ställe där jag säkert ska hitta det.
Garaget gick framåt.
Patrick skruvade klart alla takskivor och vi bar ner en del saker till källaren. Resten var ganska enkelt och  jag har flyttat om en del och börjat sortera lite mer på allvar.
En del hamnade i bilen.
Det mesta jag kör bort är skräp men en mindre del går till återvinning.
Garaget börjar nu bli användbart så att jag ska kunna ta ett ordentligt tag i bilarna. Större delen av golvet syns.
 
Lådan med leksaker ska ut och arbetsstegar mm ska flyttas undan. Det som sen ska göras snarast är inkoppling av el och uppsättning av de sista väggskivorna. Det kräver en elektriker men sen kan jag sätta upp de sista hylloorna så att golvet blir tomt.
Dagen avslutades med några timmars dans på Kolsnäs. Tyvärr gjorde konkurrens med andra och vädret att det bara var drygt 60 betalande trots att Highlights väl ska vara ganska populära. Städningen gick ganska fort och jag var hemma strax efter midnatt.
På Kolsnäs upptäckte jag att jag slagit sönder mobilen under städningen i garaget. Så det blir lite krångel yoch en helt onödig utgift idag för att ordna en ny. 

En vanlig dag?

Publicerad 2018-02-18 00:18:00 i Dagen som gick,

Jag vaknade som vanligt tidigare än jag ville men låg kvar ett bra tag även efter att klockradion dragit igång vid 8. Det gjorde jag nästan aldrig förr. Då var jag direkt upp och var inte mycket för att ligga och dra mig.
Kan det vara ett tecken på att jag sover för lite?
Eller bara lathet?
Efter en lite slö morgon har jag suttit med bokföringsunderlag och kvitton en stor del av dagen. Det är sånt som borde göras löpande men det blir aldrig gjort. Nu måste det göras klart för momsdeklarationen ska in.
Som vanligt får jag leta.
Någonstans har jag en bunt kvitton som jag ordnat men just nu vet jag inte var.
På eftermiddagen gick jag ut och såg lite på lampor mm på RZT. Det tog en stund och jag bytte halvljuslampor och en i extraljusen. Jag började frysa men upptäckte att en parkeringslampa var trasig så det var bara att byta den också.
Sen fortsatte jag med att röja lite i garaget.
Plock och sortering. Det mesta flyttar jag runt och upp i hyllorna på olika sätt men en del hamnar i bagagen på CJX för kommande transport till tippen.
Det börjar gå att se golvet nu.
Lite senare bar Patrick och jag ner ett skåp till källaren och sen bar Patrick ner de bordsskivor som var kvar. Jag flyttade på en del skivor och var kanske på gränsen för jag kände av ärret efteråt. Det var inget som var särskilt tungt men jag ska nog undvika alla lyft ett tag till kanske? 
Trälådan med leksaker och spel borde ut men då måste jag röja en plats under tak.
Vi får se i morgon.
Det är dans på kvällen också så jag får planera dagen.

Garagetaket nästan klart.

Publicerad 2018-02-15 10:48:00 i Dagarna som gick,

Under helgen gjorde vi klart gipset i garagetaket. Det har blivit utdraget i tiden för jag har inte riktigt vågat lyfta och sträcka mig men nu är det klart med mycket hjälp från Patrick. Jag ska bara skruva lite tätare så får det duga tills vidare. Det borde målas men det får nog vänta tills det blir lite varmare.
Dagarna innan förberedde jag i alla fall det sista arbetet.
Innan vi kunde börja var vi tvungna att röja upp längs väggen för att nå taket. Gipsskivorna måste alltså bort från golvet så jag började med att kapa och göra i ordning de skivor som skulle gå åt.
De sista skivorna ställde vi upp mot väggen men det jvar u en del annat som måste flyttas också.
Sen var det bara att lyfta och skruva. Vi hjälptes åt att få skivorna på plats och sen skruvade Patrick medan jag mätte och gjorde hål för dosorna.
 
På slutet var det lite svårare att komma åt men den sista skivan var mindre så den gick att hålla för hand tills några skruvar var i. Jag hoppade ner och tog en sista bild.
 
Nu är det bara att börja plocka upp allt i hyllorna igen och rensa bort allt som ska slängas.
Som synes en del att göra.
 

Yrkesstolthet eller vad?

Publicerad 2018-02-11 13:29:00 i Dagliga tankar,

Jag hade gruvat mig lite för att ha kursen i analog elektronik även om jag väl vet att jag klarar av det. Det var inget jag egentligen såg fram emot utan jag såg det mer som ett sätt att få lite extrapengar som jag skulle kunna göra något roligt för.
Så på något sätt tänkte jag klara mig ígenom det. Helst utan att anstränga mig för mycket.
Sen ändrades förutsättningarna ganska mycket. Mycket större grupp än jag räknat med och till största delen var det en helt ny grupp av studenter med andra förkunskaper än tidigare. 
Jag blev tvungen att tänka om när det gäller kursinnehåll och planering.
Sagt och gjort.
Ny planering som dessutom måste anpassas till att laborationerna tar mer tid med fler grupper. Jag måste alltså stuva om i kursen för att hinna gå igenom teorin som hör till laborationerna i tid.
Tanken var ändå att det på något sätt "var något som skulle uthärdas" så att jag blev av med det. Jag kan inte förklara den känslan riktigt men det kändes mest som något jag åtagit mig och det skulle göras men det var inte särskilt roligt.
Schemat var heller inte roligt med olika salar varje gång men det ger ju motion.
Sen blir det på något sätt annorlunda när jag träffar studenterna.
Jag märker att jag faller in i yrkesrollen och funderar på hur jag ska få så många som möjligt att förstå det jag går igenom.
Pedagogik? Finns något trix?
Eller bara uppmana till frågor?
Fortfarande har jag känslan att det gäller att klara av veckans föreläsningar så att jag kan slappna av till nästa gång. Jag räknar veckorna som är kvar.
Men samtidigt störs jag av att jag faktiskt förbereder mig mer än på länge.
Varför? Jag kan ju kursen.
Eller kan jag det?
Det känns inte riktigt så.
Jag har nog släppt mer än jag trodde när jag lämnade huset i våras?
Eller om det bara är något slags yrkesstolthet som dyker upp? En vilja att göra åtminstone ett hyfsat jobb?
I vilket fall som helst så sitter jag och förbereder och funderar på hur mycket jag ska hinna på de ganska få timmar jag träffar studenterna.
Vad ska jag ta bort ur kursen?
Vad är viktigast och hur mycket tid ska jag lägga på att skriva rent material för webben?
Latheten ligger på lur men jag märker att den nog förlorar.

Funderingar

Publicerad 2018-02-04 22:25:06 i Fria tankar,

Jag har funderat lite av och till på uttrycket jag hörde en kvinna på tv säga. "Om du sitter på tåget och inser att du är på fel spår ska du hoppa av. Annars kanske du hamnar på en slutstation du inte vill till."
Jag såg inte på programmet egentligen men eftersom de satt och diskuterade sina liv syftade hon nog på relationer.
I mitt fall känns det som om det skulle kunna gälla det mesta. 
Så jag började tänka på om jag verkligen bytt spår någon gång och hur.
Relationer?
Det är inte så många att det egentligen går att diskutera men visst blev det ett nytt spår i samband med skilsmmässan. Ett ganska rejält spårbyte på många sätt. Inte minst rent praktiskt i det dagliga livet.
Och egentligen avbrott vad det gäller relationer så där är inte mycket.
När det gäller livet i övrigt har jag nog gjort spårbyten som satt sin prägel på mig.
Vad har jag gjort?
Hoppade av högskolestudierna efter tre år. Omotiverad och började jobba med bilar och annat.
Bråket om vapenfri tjänst höll på i tio år och störde mig "en del" men jag sadlade om igen och utbildade mig till lärare.
Vapenfri tjänst med avbrott i förtid, hemkomst, lärarjobb, pappas dödsfall och studierektorstiden.
Giftermål och barn.
Forskarstudierna, flytt och flytt tillbaks, villaköp, pendling och avbrott.
Lärarjobb igen och studierektor.
Nytt jobb på universitetet och alla uppdrag, övertid, skilsmässa ....
Jobb, jobb ..... pension
Jag får fundera på vad som egentligen varit värt att kallas spårbyten. 
Och om jag har någon aning om vad jag önskar som slutstation.
 
 
 

Mer normalt

Publicerad 2018-02-03 23:21:44 i Dagarna som gick,

Nu har jag gjort en del i garaget två dagar i rad.
Igår fick jag med hjälp av Patrick upp de stora skivorna mot söderväggen och idag satte jag dit de smalare remsorna så att den delen av taket är klar. Skruvat tätt och klart för målning men det får vänta.
Jag löste det genom att lägga på några brädor på ställningen så att jag når lite bättre men jag känner ändå av svedan runt ärret när jag sträcker mig. Lite ont nu på eftermiddagen men det går över.
Jag la tillbaks hyllplanen längst upp och har plockat upp det mesta av det som låg där tidigare. En del kommer inte upp dit igen utan kommer att hamna på andra ställen och en del åker till tippen eller återvinning.
För övrigt lugna dagar med lite för mycket slöande och trötthet.
Nu i kväll kom Moa och Simon hit för att äta lite, se på Mello och spela lite spel.
Jag höll mig undan från spelet. Känner mig mest trött just nu.
Saknad?
Dags att byte spår?

Igång igen?

Publicerad 2018-02-01 23:26:15 i Dagen som gick,

Nu tänker jag börja vara lite mer normal.
Bilarna måste fixas till och jag måste få undan en del från golvet i garaget för att kunna göra något. Det står saker överallt för vi var tvungna att plocka ner hyllplanen närmast taket när vi började sätta upp takgips in mot väggen.
Det blev inte klart före operationen så allt som stod på de hyllorna står nu på golvet.
Två stora skivor måste upp för att göra klar raden vi håller på med och sen är det en smal remsa närmast väggen.
 Sen är det en hel rad kvar närmast fönstren
Jag skar till och satte upp två smala gipsskivor i längs väggen nu på eftermiddagen. Det är på gränsen att jag når in över de hyllplan som är kvar men det gick ganska bra även om det stramar och svider lite när jag sträcker på mig. 
För att komma vidare måste vi försöka få upp de två stora skivorna.
Om Patrick kan provar vi i morgon.
Det blir nog lite värre för då måste jag ta i lite för att trycka upp skivorna när vi stöttar upp dem mot taket. Jag får se hur det känns för jag tänker inte riskera något.
Danskurser och annat att tänka på. 
Kanske lite redan til helgen om de behöver hjälp.
 

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en pensionär som slöskriver på lediga stunder. Ofta mitt i natten.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela