peterrojder.blogg.se

my world

Bilmekande

Publicerad 2017-08-09 15:10:00 i Dagarna som gick,

Jag har märkt de senaste gångerna jag varit ute på natten och kört att jag saknar lite ljus framåt vägen. Jag ser inte så bra som jag vill. Särskilt inte lite bredvid vägen.
Om det nu beror på att jag ser sämre eller att det inte är särskilt bra ljus på bilarna låter jag vara osagt men jag bestämde mig för att det är dags för lite extraljus igen. Det är över 20 år sedan sist.
Jag passade på och köpte två till så att jag har till tre bilar.
Först ut får bli bilen jag räknar med att köra de närmate veckorna. 
CJX.
Gammal bil = gamla extraljus?
Nu är ju alla mina bilar gamla men jag bestämde mig för att försöka med de Marchal-lampor jag har kvar sedan 70-talet. Mest för att de är lite lägre än de nyare jag har och sticker upp mindre över huven.
Nu finns det inget självklart bra ställe att fästa extraljus på en 9000. Det är mest plast framför huven.
Jag bestämde mig till slut för att ta vanliga byggbeslag och bocka till lite. Det gick att fästa dem bakpå stötfångarfästet där det fanns några skruvar.
Det blev många böjar och några syns här. Fästet blir inte tillräckligt stabilt för att det ska gå att montera ljusen utan extra stag men det brukar jag ha ändå av andra skäl. Vibrerande ljus är bara irriterande.
Jag satte dit båda fästena och drog fram lite kablar och hängde fast med buntband. Det var lite osäkert med jordpunkter så jag drog fram separata jordkablar också.
Grillen är lite besvärlig att få dit så jag provmonterade den innan jag gick vidare. Lite ombockning och det fick duga. Jag satte dit ett relä också så att det skulle gå att mäta upp och sätta dit kablarna.
 
Dags att sätta dit lamporna.  
Jag hade satt på isolerade kabelskor men tejpade ändå över dem för att minska risken för att få vatten i skarvarna en aning
 
Undan med kablarna och grovjustera lamporna för att se hur stagen ska sitta. 
Huven går fri.
Dags för slutmontering av kablar. 
Det som var besvärligast var att få in kablarna till strömbrytaren som jag ville ha på en lämplig plats på instrumentbrädan. Att få dit brytaren tog också en bra stund men nu är den där och allt ska klamras och gömmas på olika sätt. Jag satte dit en säkring för att vara på säkra (ha!) sidan.
 
Färdigt! 
Trodde jag.
När jag testade på kvällen såg jag i stort sett ingen skillnad när de lyste.
Något var fel.
I morse mätte jag spänningsfallen men men det var inte problemet. Däremot drog de alldeles för lite ström så jag tog isär lamporna för att mäta mer.
Glödlamporna var kass! De lyste men svagt och var alldeles missfärgade.
Inte så konstigt egentligen kanske för de var väl också 40 år?
Jag bytte till andra lampor och än så länge lyser de. Jag får se i kväll om de håller. 
I vilket fall som helst ska jag skaffa nya fräscha lampor nästa gång jag är i stan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

PR_50

Jag heter Peter Röjder och är en nybliven pensionär som slöskriver på lediga stunder. Oftast mitt i natten.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela